Harminc éve lett nemzeti park az Aggteleki-karszt - túratippekkel

Harminc éve, 1985-ben nyilvánították nemzeti parkká az Aggteleki-karsztot, a magyar-szlovák határ két oldalán lévő térség tíz évvel később a Világörökség része lett. A páratlan természeti környezetben ősszel is remek tanösvényeken és turistautakon barangolhatsz.

Szerző:
TM
MTI
2015. szeptember 25.

Harminc éve, 1985-ben nyilvánították nemzeti parkká az Aggteleki-karsztot, a magyar-szlovák határ két oldalán lévő térség tíz évvel később a Világörökség része lett. A páratlan természeti környezetben ősszel is remek tanösvényeken és turistautakon barangolhatsz.

Az Aggteleki Nemzeti Park Magyarország nemzeti parkjai közül az első, amelyet hangsúlyozottan a földtani természeti értékek, a felszíni formák és a felszín alatt húzódó barlangok megóvására hoztak létre 1985-ben. A nemzeti park a hajdani Gömör-Tornai-karszt részeként a Sajó és a Hernád folyó között mintegy 20 ezer hektáron helyezkedik el.


A térség barlangjait és képződményeit rendkívüli formagazdagságuk, komplexitásuk, viszonylagos érintetlenségük és kis területen való koncentrálódásuk teszi kiemelkedő jelentőségűvé.

 

Áder János és Andrej Kiska magyar ész szlovák államfők a 30.évforduló alkalmából rendezett ünnepségen
(Fotó: Komka Péter/MTI)


A helyszín legjelentősebb barlangja a határon átnyúló hálózattal rendelkező, sztalagmitokkal és sztalaktitokkal - álló és függő cseppkövekkel - gazdagon díszített Baradla-Domica-barlangrendszer, amely a mérsékelt égöv fontos barlangja.


Az aggteleki- és a szlovák-karszt barlangjainak csaknem egésze még teljes mértékben eredeti természetes állapotában van és megfelelően védett.


A jól szervezett barlangtúrák mellett a vidéket a környék turistaútjain, tanösvényein is felfedezheted. A Turista Magazin most a kirándulási lehetőségek közül ajánl hármat:

1. Muzsika a cseppkövek között - Baradla-barlang hosszútúra

 

Fotó: Gulyás Attila


Különleges atmoszféra, varázslatos cseppkövek várnak az egyik legkönnyebben teljesíthető kalandtúrán, amelyen megismerkedhetsz a Baradla-barlang főágával. A program az aggteleki főbejáratnál kezdődik, az útvonal egészen a Hangversenyteremig megegyezik a rövidtúra útvonalával. A pár óra alatt kényelmesen megtehető táv bővelkedik kalandokban: a barlang kiépítetlen szakaszán a közlekedést hidak, lépcsők segítik, a világításról lámpák gondoskodnak. Ha ez még mind nem lenne elég, a gyaloglás közben zenét is hallgathatsz például a Hangversenyteremben vagy a beszédes nevű Óriások termében.
Táv: 6,7 km
Idő: kb. 4-5 óra
Bővebb infó: anp.hu

2. Múltidéző barangolás - Szádvár-tanösvény

 

Fotó: Gulyás Attila


Az Aggteleki Nemzeti Park területén Szögliget község határában emelkedő 460 méter magas Várhegyen már a 13. században is állt erősség. A viharos történelmi idők nem kímélték a falakat, a vár többször gazdát cserélt. Az épület egyik érdekes jellegzetessége, hogy a nehezebb tárgyak feljuttatását a meredek északi hegyoldalban kialakított kötélpálya segítette. A körtúra a Szalamandra Háznál kezdődik és ott is ér véget. Önálló jelzés nincs, a szakasz a már meglévő turistaútvonalon halad.
Táv: 4,5 km
Idő: kb. 3 óra
Bővebb infó: anp.hu

3. A gyerkőcöt se hagyd otthon - Fürkész tanösvény

 

Fotó: Hörpölin


A természetjárást nem lehet elég korán kezdeni, az Aggteleki Nemzeti Park területén erre is remek lehetőség van. A Jósvafőn lévő Fürkész tanösvényen például szórakoztató feladatok elvégzésére és játékra buzdítják a kicsiket és nagyokat egyaránt. Az állomáshelyeket jelölő táblákon csak a tanösvény logóját, a fürkészdarázs mesefigurát kell figyelni.
Táv: 3 km
Idő: 1,5 - 2 óra
Bővebb infó: anp.hu

 



Kapcsolódó cikkek:
Még több hír az Aggteleki Nemzeti Parkról

 

Cikkajánló