Három jelölt verseng az Év Rovara címért

Idén is három faj közül lehet választani a Magyar Rovartani Társaság kampányában. Az Év Rovara cím jelöltjei: a közönséges keringőbogár, az óriás-szitakötő és a tavi molnárpoloska. A Magyar Természettudományi Múzeum blogján már lehet szavazni a kedvencekre.

Szerző:
mttmuzeum.blog.hu
Fotó:
Flickr / Matthias Lenke
Wikipédia / Ken Billington
123rf.hu
2017. november 8.

Idén is három faj közül lehet választani a Magyar Rovartani Társaság kampányában. Az Év Rovara cím jelöltjei: a közönséges keringőbogár, az óriás-szitakötő és a tavi molnárpoloska. A Magyar Természettudományi Múzeum blogján már lehet szavazni a kedvencekre.

A kampány a vizes élőhelyek megőrzésére, védelmére igyekszik felhívni a figyelmet, ezért a három döntős is vizekhez kötődő rovarfaj. Íme, a jelöltek:

 

Közönséges keringőbogár (Gyrinus substriatus)

 

 

A tavak felszínén elő keringőbogarak közül Magyarországon 9 faj él, közülük az egyik a közönséges keringőbogár. Csapatokban él, ragadozó, és a víz felszínére esett vagy ott sodródó, legyengült rovarokkal táplálkozik. Különlegességük, hogy szemük teljesen kettéosztott, ezért mintha négy szemük lenne; a felső résszel a levegőből, az alsóval a víz alól érkező ellenségüket veszik észre. Maga a vízfelszín azonban kiesik a látóterükből, vagyis abban a síkban, amelyben mozognak, tulajdonképpen vakok. Itt csápjuk segítségével tájékozódnak.

 

Óriás-szitakötő (Anax imperator)

 

 

A második jelölt a rovarvilág egyik közismert ragadozó faja, az óriás-szitakötő. Zsákmányukat a levegőben vadásszák le, aztán áldozatukat hosszú és erős lábaikkal szorosan megtartják, majd rágójukkal alaposan fölaprítják. Étrendjük főleg szúnyogokból, legyekből, böglyökből, esetleg lepkékből áll. Kivételes képességük, hogy két pár szárnyukat külön-külön is tudják mozgatni, így elképesztő manőverekre képesek: egy helyben lebegnek, sőt hátrafelé is repülnek. Az óriás-szitakötő a hazai fajok egyik legnagyobbika, szárnyainak fesztávolsága eléri a 10-11 cm-t.

 

Tavi molnárpoloska (Gerris lacustris)

 

 

Álló és lassan áramló vizek szegélyénél nagy sebességgel, légiesen tovasikló apró (körülbelül 1 cm-es), karcsú rovarok a molnárpoloskák, amelyeket a népnyelv hibásan „vízipókként” is emleget. Jelenleg 9 fajuk ismert Magyarországról. Egyik leggyakoribb képviselőjük a tavi molnárpoloska, amely nevéhez méltóan gyakran található meg tavak, víztározók parti zónájában. Ők is ragadozók: vízi - vagy a vízfelszínre hulló - gerincteleneket zsákmányolnak. Prédájukat karomban végződő, fogásra módosult első pár lábukkal ragadják meg, és szúró-szívó szájszervükkel (a szipókával) fogyasztják el. Gyakori táplálékuk a szúnyogfajok, illetve azok lárvái.

 

A jelöltek részletesebb bemutatóját és a szavazófelületet a Magyar Természettudományi Múzeum blogján találod. Szavazni 2017. december 6-án éjfélig lehet.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Így néznek ki közelről a rovarok

Az aszkéta lámpása, a nagy szentjánosbogár
Ő legnagyobb európai, és íme, a kis rokona

 

Cikkajánló