Három szurdoktúra, amit nem fogsz elfelejteni

Hazánkban számos szurdokot ajánlottunk már a figyelmedbe egy bakancshúzás erejéig, de most újabb három túracélpont közül választhatod ki azt, amelyik a legszimpatikusabb: irány a Bakony, a Budai-hegység vagy a Pilis.

Szerző:
Lénárt Léni
Fotó:
Horváth Béla
Burger Barna
orszagalbum.hu
2015. december 4.

Hazánkban számos szurdokot ajánlottunk már a figyelmedbe egy bakancshúzás erejéig, de most újabb három túracélpont közül választhatod ki azt, amelyik a legszimpatikusabb: irány a Bakony, a Budai-hegység vagy a Pilis.

1. Ahol orrodnál fogva vezet a medvehagyma - Burok-völgy

 

 Annak idején pompás királyi vadászatok verték fel az erdő csöndjét errefelé, ma leginkább a bakancsos turisták választják úti célul a Tési-fennsík közepén elhelyezkedő szurdokot, amelynek több mint 10 km-es főága Bakonykúti és Királyszállás között vezet. A néhol nehezen járható szurdok kialakulására számos elmélet született, de a legvalószínűbb feltevés szerint nem folyóvízi erózió, hanem hasadás útján keletkezett. Állandó vízfolyással itt nem találkozhatsz, a fennsíkról a főágba érkező víz hamar eltűnik a völgyfeneket alkotó kőzet repedéseiben. A szurdokban és mellékvölgyeiben 42 barlangot tártak fel, amelyek közül a 73 méter hosszú és 21 méter mély Ruska-zsomboly a legnagyobb. Akiket a barlangok annyira nem hoznak lázba, azoknak jó hír, hogy a szurdok elszigeteltsége miatt különleges botanikai és zoológiai élménnyel is megajándékozza a látogatót: a völgytalpon olyan 30 méteresre nőtt fákban gyönyörködhetsz, mint pl. a hegyi juhar, a magas kőris vagy a fekete dió, de előfordul itt például a cifra nádtippan vagy havasi holdruta is. Az illatozó medvehagyma rajongói is örülhetnek, különösen akkor, ha tavasszal keresik fel a vidéket. A különleges növénytársulásokon kívül mintegy 140 védett és 15 fokozottan védett állatfaj él itt, többek között például a vadmacska vagy a nyuszt.

 


Hogyan juthatsz el ide?
Bakonykútit az Országos Kéktúra jelzésén kell elhagyni észak felé haladva. A Burok-völgyben a piros turistajelzést kell követni a Királyszállásra vezető útig. A terep a kidőlt fák miatt néhol nehezen járható, ezért inkább felkészült túrázóknak ajánljuk.

 

 

2. A remeték kedvenc tanyája - Remete-szurdok

 

 Nem arra biztatunk, hogy vonulj el a világ elől teljesen, de még arra is megvan minden esély, mert a páratlan szépségű szurdokban egy jó túra erejéig abszolút kiszakadhatsz a hétköznapok pörgéséből. A Nagykovácsi és a Pesthidegkúti-medence között húzódó völgy több tucat karsztvíz formálta üreget rejt, amelyek közül hármat fokozottan védetté nyilvánítottak. Hála a szurdok változatos mikroklímájának a völgy igen gazdag különböző növényfajokban, mint pl. a farkasölő sisakvirág, a nagylevelű hárs vagy a hólyagfa, de a mintegy 70 védett állatfaj miatt is megéri felkeresned a területet: a róka, a menyét, a nyest és a borz állandó lakója az erdőnek itt, de az ízeltlábúfaunára se lehet panasz: a változó futrinka vagy a gyászcincér is kedves meglepetés lehet, ha erre jársz.

 

  

 

Hogyan juthatsz el ide?
A Remete-szurdok völgyén vezet keresztül az Országos Kéktúra, valamint a Mária-út nyomvonala is. A kirándulást a máriaremetei kegytemplomnál érdemes kezdeni, és a szurdokban vezető kék jelzésű turistautat kell követni. Az út széles, akár babakocsival is jól járható, de csúszós, esős időben nem javasoljuk a bejárását.

 

 

 

Tudtad?

 
A völgyben található barlangokban számos jégkorszak előtti állat maradványait tárták fel (pl. barlangi oroszlán, barlangi medve), de előkerült a Neander-völgyi ember három foga is, sőt V. István magyar király korabeli pénzhamisító műhelyének maradványai is.

 

 

 3. A legendák  völgye - Holdvilág-árok

 

 Nem kell sokat utaznod a fővárostól, hogy olyan helyen koptasd a bakancsodat, ahol a vadregényes környezethez múltidéző hangulat is dukál. A Pomáztól mindössze 6 km-re északnyugatra található Holdvilág-árok pontosan ilyen túracélpont, de esőzéskor vagy a jég olvadásakor a szurdok levezeti a hegyről a vizet, ezért amennyiben ide készülsz, nem árt, ha a túra előtt körültekintően tájékozódsz az időjárásról, és gondoskodsz a megfelelő ruházatról. A szurdok végén található a Remete-barlang, amely fölött - ha csapadékos az időjárás - egy közel 10 méteres vízesést csodálhatsz meg. A vízesés mellett egy létrát is találsz - a piros kereszten, illetve a piros négyzeten a Lajos-forráshoz juthatsz.

 

  


Hogyan juthatsz el ide?
Autóbusszal a kiskovácsi kórházig, illetve HÉV-vel Pomázig utazva, gyalogszerrel a piros kereszt jelzésen érheted el a Holdvilág-árok bejáratát. Figyelem! Az árok csak száraz időben járható biztonsággal, a patakon több helyen gázlók, illetve fatörzsek nehezítik a haladást.

  

Tudtad?

 

Egy pomázi régész, Sashegyi Sándor kutatásai alapján - az emberi kezektől származó faragások, fejtések nyomán - arra a következtetésre jutott, hogy az árok területén annak idején feltételezhetően ősi fémbányászat zajlott, máshol pedig sziklahalmos temetkezés nyomaira bukkantak a kutatók. Anonymus krónikája nyomán Sashegyi Sándor azt is feltételezte, hogy a Holdvilág-árokban kell keresni Árpád fejedelem sírját is, ám ez az elképzelés mind a mai napig nem nyert tudományos igényű igazolást.

 

 

Kapcsolódó cikk:

Ámulatba ejtő szurdokok őszi csatangoláshoz


 

Cikkajánló