Három tonna műanyagot szedtek össze a Tisza-tóból

Most először rendezték meg a PET Kupát a Tisza-tavon. A hőség, a viharok és a szúnyoginvázió ellenére mindhárom napon 250-300 zsáknyi hulladékot gyűjtöttek össze.

Szerző:
Sajtóközlemény
Fotó:
PET Kupa/ Bankó József
2019. június 20.

Most először rendezték meg a PET Kupát a Tisza-tavon. A hőség, a viharok és a szúnyoginvázió ellenére mindhárom napon 250-300 zsáknyi hulladékot gyűjtöttek össze.

A hulladék túlnyomó része, mintegy 80%-a PET-palack volt, de találtak hűtőt, tévét, szigetelőanyagokat és veszélyes hulladékot is (festéket, rovarirtót, olajos flakonokat). A PET-flotta Tiszafüredtől Kisköréig takarított, a kenuk pedig az öblítő-csatornákon keresztül a tavat tisztították. A 25 folyamkilométeres távon evezve 100-150 méretenként bukkantak fel uszadékfával vegyes pillepalack-hulladékszigetek, amiket elsősorban a kidőlt fák fogtak fel. Az ártéri erdőkben és a nádasokkal szegélyezett területeken sem volt jobb a helyzet, szinte mindenhol összefüggő hulladékszegély található.

 


A szeméttel megtelt zsákokat a közösségi adománygyűjtésből épült M.V. PETényi anyahajó gyűjtötte össze, majd szállította a kikötőkbe. A nap végén a csapatok és önkéntesek válogatták szét és tömörítették a szemetet, amit újrahasznosítanak majd.

 

 


Az I. Tisza-tavi PET Kupa első helyezettje a KÖTIVIZIG csapata lett, akik több mint 300 zsák szemetet gyűjtöttek össze. A 2018-ban létrehozott Tisza Hősei díjat a PETúnia hajó legénysége kapta, akiknek a négy gyerekből és négy felnőttből álló nyolcfős csapata fejenként a legtöbb hulladékot szedte össze.

 

Az I. Tisza-tavi PET Kupa első helyezettje a KÖTIVIZIG csapata


A folyami hulladék elleni harc ezzel nem ért véget, a napokban megkezdődött a Kiskörei Vízierőműnél felhalmozódott hulladékzárvány felszámolása. A munkát a KÖTIVIZIG szakemberei hajókkal végzik. A PET kalózok ebben az akcióban is részt vesznek, a hulladék válogatásához önkénteseket keresnek. Folytatódik a hagyományos, egyhetes hajósverseny is. A VII. Felső-Tiszai PET Kupa augusztus 3-11-ig Tivadartól Záhonyig áll rajthoz, a Természetfilm.hu Egyesület szervezésében pedig rendszeressé válnak az évközi hulladékgyűjtő akciók is, amelyekhez önkéntesek csatlakozását várják.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Idén a Tisza-tavon is lesz PET Kupa

35 000 műanyag palacktól tisztult meg a Felső-Tisza

Észre sem vesszük őket, pedig globális veszélyt jelentenek

A PET-kalózok hatodjára is szembeszállnak a plasztikcunamival

A mikroműanyagok már mindenütt ott vannak

 

Cikkajánló