Hatalmas buli volt a Természetjáró Fesztivál

Így utólag már bátran ki lehet jelenteni: az idei nyári szezon egyik legjobb fesztiválja volt a természetjáróknak szervezett háromnapos programsorozat szeptember 7 és 9 között. A rendezvény egyik főszervezőjét, Rigler Szilviát kérdeztük a kulisszatitkokról.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
MTSZ
2018. október 7.

Így utólag már bátran ki lehet jelenteni: az idei nyári szezon egyik legjobb fesztiválja volt a természetjáróknak szervezett háromnapos programsorozat szeptember 7 és 9 között. A rendezvény egyik főszervezőjét, Rigler Szilviát kérdeztük a kulisszatitkokról.

 

A Magyar Természetjáró Szövetség korábban számos egynapos rendezvényt szervezett (Gerecse teljesítménytúrák, NyitniKék, ŐsziKék, Természetjárók Napja) de többnapos fesztivált még nem. Honnan jött az ötlet egy rendezvénysorozathoz?

R.Sz.:Régóta foglalkoztatott bennünket egy sokszínű, fiatalos, természetjáró nagyrendezvény gondolata, a megvalósításához pedig most éreztünk elég lehetőséget. Ötletekből sosincs hiány nálunk, a megvalósítás viszont már „nagy levegőt”, elszántságot, emberi s egyéb forrásokat kíván. A nagy létszámú (7-8000 résztvevő/nap) Gerecse50 teljesítménytúrák szervezésénél már megtapasztaltuk a nagyrendezvénynek számító túranapok hangulatát, és az azzal járó munkát. Erre és a többi kisebb rendezvényünkre építkezve terveztünk nyitni és újat hozni programválasztékban, célközönségben és megálmodtunk egy saját, többnapos rendezvényt. Egy régi hagyomány (a gyalogtúrázók éves országos találkozója) által is megszólítva éreztük magunkat; úgy gondoltuk, hogy friss energiákkal, színes programválasztékkal, megújuló közösséggel részben ennek a régi rendezvénysorozatnak az éltetéséhez is hozzájárulhatunk. Nem titkolt mozgatórugó volt a rendezvény tervezésekor az a nemzetközi megállapodás is, mely szerint 2019-ben a Magyar Természetjáró Szövetség felelős a V4-es országok (Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország) nemzetközi turistatalálkozójának megszervezéséért és lebonyolításáért.

 

 

Hányan vettek részt a fesztivál szervezésében és mikor kezdődtek az előkészületek?
R.Sz.: A szervezésében a Magyar Természetjáró Szövetség munkatársai vettek részt. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy nem egy nagy és professzionális rendezvényszervező cégre bíztuk a munkát, hanem a természetjárással foglalkozó civil szervezetként vállaltuk a kihívást. Mivel néhány fős kis csapatunk szervezi a rendezvényeket, ezért kizárólag a Gerecse teljesítménytúrák után, májusban tudtunk nekifogni a tényleges munkának. Rendezvényszervező munkakörben egyedül vagyok a cégnél, de szerencsére áll mellettem és a szervezés mögött egy mini marketing csapat, illetve az MTSZ többi részlege is igyekezett a sok más munka és feladat mellett kivenni a részét az ötletelésből, szervezésből, előkészítésből, vagy a helyszíni rendezési feladatokból.

 


Így a fesztivál után már bátran ki lehet jelenteni, hogy a helyszín tökéletes választásnak bizonyult. Hogyan került a képbe a Csattogó-völgy, szóba kerültek esetleg más helyek is?
R.Sz.: A helyszín kiválasztásánál fontos szempont volt a hegyvidék, evezhető víz és kerékpárút közelsége, illetve a központi terület autómentes megközelíthetősége. ”Elsőbálozóként” Budapest vonzáskörzetének előnyeit is igyekeztünk kihasználni. A Dunakanyar egyébként egyik személyes kedvencem a magyarországi tájak közül, és a konkrét helyszín ötlete is saját korábbi tapasztalatom nyomán jött. Volt más helyszínötlet is a tarsolyban, így nincs kizárva a későbbiekben a vándor-fesztivál megvalósítása, vagyis más alkalmas hazai helyszín is szóba jöhet a Természetjáró Fesztivál megtartására.

 

 

Tudnál mondani pár számot a fesztiválról, és persze a regisztrált és a helyszínen megjelent résztvevők számára is kíváncsiak lennénk?
R.Sz.: Rengeteg programot terveztünk, hogy mindenki biztosan találjon magának aktivitást a 3 nap alatt: 35 vezetett gyalogtúrát kínáltunk, melyek közül legnépszerűbbek a különböző tematikus kirándulások voltak. Ezek mellett számos aktív gyalogos program színesítette a kínálatot, egy teljesítménytúra valamint többek között terepfutás, nordic walking, szemétszedő futás ún. plogging is. A gyaloglásokon kívül 57 kerékpártúrát, és 25 vízitúrát kínáltunk és vezettünk le szakmai együttműködő szervezetek segítségével. Térképekkel és ingyenesen bérelhető kerékpárokkal pedig lehetőséget biztosítottunk azoknak is, akik egyénileg szerettek volna útnak indulni. A fesztivál vezetett túráin több mint 2000 résztvevőt regisztráltunk. Akik a helyszínen maradtak, ők sem csak napoztak (szerencsére gyönyörű nyárvégi időjárást kaptunk ajándékba), rengeteg természetismereti játék, kvíz, bemutató, előadás és workshop várta őket.

 

 

A Magyar Természetjáró Szövetség partner szervezetei valamint számos zöld civil szervezet képviselte a természet megismerését, védelmét és szórakoztatta a gyerekeket. Témaként megjelent a talaj életétől, a barlangok „működésén”; erdők, mezők, vizek állat- és növényvilágán keresztül a csillagok titkáig szinte minden, ami az élővilághoz tartozik. Kiemelt figyelmet kapott az Országos Kéktúra és a kéktúrázás is, melyet különböző játékokkal, vetélkedőkkel népszerűsítettünk. A Néző-téren (film teremben) folyamatosan zajlottak a képekkel kísért motivációs előadások, utazásokról, túrákról, sportteljesítményekről és különleges magyarországi tájakról. A 24 előadás sok érdeklődőt vonzott, a faház vetítőterme többször is megtelt. Esténként koncertprogramok töltötték meg a színpadot. Délután családi koncerten lehetett mulatni, később pedig bulizenekarok biztosították a fesztivál hangulatot. A hétvége alatt kb. 1800-an jöttek el a Csattogó-völgybe, akiknek ötöde 18 éven aluli volt.

 

 

Az idei fesztivál sikere kapcsán adódik a kérdés, lesz-e jövőre létszámlimit, mert a Csattogó-völgy befogadóképessége véges.
R.Sz.: Létszám-limitet idén is terveztünk, ami utólag túlzott óvatosságnak tűnt a rendezés első évét tekintve illetve a csattogó-völgyi helyszín tényleges kapacitását megtapasztalva. Jövőre több résztvevővel számolunk, ami nem azt jelenti, hogy maximálisan le szeretnénk terhelni a helyszínt. Már csak azért sem, mert az idei résztvevői visszajelzések alapján előnynek tűnt a tágas, igazán zöld tér, és a tömegmentes, családias fesztivál hangulat.

 

 

Az eddigi tapasztalatok alapján mi az, amit másként csinálnátok a fesztivál kapcsán?
R.Sz.: A résztvevőktől szerencsére (és köszönettel) jó visszajelzéseket kaptunk az első lépéseinkről, főleg, ami a programkínálatot és a helyszín hangulatát illeti. Természetesen, vannak tanulságok, amelyeket igyekszünk hasznosítani, hogy jövőre gördülékenyebben és hatékonyabban menjenek a rendezési feladatok és a helyszíni tájékoztatás. A helyszínek közötti közlekedést is szeretnénk a jövőben tovább segíteni, egyszerűsíteni, hiszen a Börzsöny és a Dunakanyar viszonylag nagy területét érintik a szervezett programok, így a vasúti, erdei vasúti és kirándulóhajós kedvezményes utazás mellé további közlekedés-logisztikai támogatást tervezünk.

 

 

A fesztivál utolsó napján mindenki azt kérdezgette egymástól és a szervezőktől, hogy akkor jövőre ugyanitt ugyanekkor? Tényleg így lesz?
R.Sz.: A jövő évi Természetjáró Fesztivál szervezését, mint említettem, egy nemzetközi megállapodás is erősíti, így a szlovák, cseh és lengyel turistaság jó néhány tagjára is számíthatunk majd a résztvevők között. A szeptemberi dátum megfelelőnek tűnik, ahogy helyszínként a Dunakanyar is alkalmasnak látszik úgy az északi szomszédok, mint a hazai közönség fogadására. Egyszóval, mi számolunk a fesztivállal és örülünk, ha a természetjárók is számolnak vele.

 

 

Segíts Te is, hogy még jobb legyen a jövő évi fesztivál!

 

A szervezők arra kérnek mindenkit akik ott voltak szeptember 7-9. között az első Természetjáró Fesztiválon,  töltsék ki az alábbi linken található kérdőívet, ezzel is segítve, hogy még jobb legyen a jövő évi rendezvény. A kérdőív kitöltői között egy RP GUMO 30 literes hátizsákot sorsolnak ki a Mauna Műhely felajánlásával. A válaszokat 2018. október 12-ig várják!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cikkajánló