Hatalmas nyárfa az Ördög-árok partján

A második kerületben, azon belül is a Kelemen László és a Hűvösvölgyi út találkozásnál egy óriás ácsorog a villamosmegálló mellett.

Szerző:
Turista Magazin/Főkert
2022. március 13.

A második kerületben, azon belül is a Kelemen László és a Hűvösvölgyi út találkozásnál egy óriás ácsorog a villamosmegálló mellett.

A Hűvösvölgybe tartó villamosokra várakozók és a dugóban araszoló autósok minden bizonnyal alaposan megnézték már maguknak ezt a faóriást, amely elszántan terpeszkedik a meredek patakparton.

Bár a hat méternél is nagyobb törzskörmérete alapján több száz évesnek tűnik, valójában jó eséllyel nem több 100 évesnél.

Ennek oka, hogy a nyárfák igen gyors növésűek, nem véletlenül használják őket előszeretettel ipari termesztéshez is, ráadásul az ominózus példány esetében még az is felmerül, hogy egy gyökérzetből, de több törzs összenövéséből forrt össze a mai vaskos törzs.

Bár a nyárfa tipikusan patakparti növény, az eredete homályba vész. A Főkert oldalán érdekes adalékok és feltételezések olvashatóak erről, például az, hogy a patak másik oldalán, a ma látható szocreál lakótelep helyén sokáig egy kertészet, a Solti László Kertépítő Telep működött. Elvileg elképzelhető, hogy ők ültették a patakpartra a facsemetét.

Márciusban van az erdők világnapja, ennek alkalmából a hónap folyamán mindennap bemutatunk nektek egy szép és érdekes fát Magyarország területéről. Holnap jön a következő! Az eddigieket itt találod.

Cikkajánló