A debreceni Csokonai Színház csüngő japánakácai

Igazi hírességek, ugyanis 2021-ben – nagy fölénnyel – ők nyerték az Év Fája címet. Mellékszál, hogy igazából nem is japánból származnak.

Szerző:
Turista Magazin
2022. február 28.

Igazi hírességek, ugyanis 2021-ben – nagy fölénnyel – ők nyerték az Év Fája címet. Mellékszál, hogy igazából nem is japánból származnak.

Debrecen büszkeségei ezek a csüngő ágrendszerű japánakácok, amelyeket a Csokonai Színház bejárata előtt lehet élőben is megcsodálni, így túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ez a két fa látta a legtöbb színházi előadást Magyarországon. A jelek szerint a közönség is szereti őket, mert magabiztosan nyerték a 2021-es Év Fája megmérettetést, így megszerezték a lehetőséget, hogy induljanak az Európai Év Fája címért, amelynek eredményét március 22-én hozzák nyilvánosságra.

A csüngő japánakácok megnevezése egyébként félrevezető, ugyanis a faj nem Japánból, hanem Kínából, illetve Koreából származik.

A lombozata miatt pagodafaként is ismert növény a nyár második felében borul virágba a beporzó rovarok legnagyobb örömére. Ilyenkor meglehetősen nagy a forgalom a sárgás árnyalatú szirmok körül.

A debreceni páros pontos kora nem ismert, annyit tudunk, hogy közel 100 évesek, amit korabeli képeslapok igazolnak. A helyi oltalom alatt álló növények mellett olyan nagy nevek sétáltak el az elmúlt évtizedekben, mint Blaha Lujza, Csortos Gyula, Mensáros László, Latinovits Zoltán vagy Hofi Géza.

Márciusban van az erdők világnapja, ennek alkalmából a hónap folyamán mindennap bemutatunk nektek egy szép és érdekes fát Magyarország területéről. Holnap jön a következő!

Cikkajánló