Havazás tavasszal - Mi a szösz ez?

Ilyenkor tavasszal sokakat zavarnak a levegőben szálló, mindenre rátelepedő fehér, vattaszerű szöszök. A kanadai nyárfákról érkező tavaszi havazás allergiát nem okoz, maximum csak bosszúságot.

Szerző:
TM
Fotó:
pxhere.com
wikipedia
2019. április 17.

Ilyenkor tavasszal sokakat zavarnak a levegőben szálló, mindenre rátelepedő fehér, vattaszerű szöszök. A kanadai nyárfákról érkező tavaszi havazás allergiát nem okoz, maximum csak bosszúságot.

A fehér, vattaszerű szöszök forrása a kanadai nyárfa, amit korábban gyakran telepítették a városokban. A maghoz kapcsolódó fehér repítőszőr segíti a magokat abban, hogy minél messzebb kerüljenek az „anyafától”, hisz, ha annak tövében pottyannának a földre, a lombkorona árnyékában nem sok esélyük lenne fává növekedni.

 


Sokan gondolják azt, hogy a nyárfák szöszei allergiát okoznak, ez azonban nincs így, a repítőszőrök vétlenek ebben, maximum az fordulhat elő, hogy a szöszökbe allergizáló anyagok, például pollenek, tapadnak bele. Az viszont tény, hogy beszippantva, irritálhatja a nyálkahártyát, és a lehulló szöszök tömegeiből létrejött vattaszerű szőnyegek gyúlékonyak. Budapesten egyébként egy 2017-es határozat értelmében a fővárosi önkormányzat által felügyelt közterületeken 2025-ig kivágják az összes kanadai nyárfát. A kivágott fák helyére, ahogy azt jogszabályok meghatározzák, új fákat ültetnek. Vidéken is történnek hasonló intézkedések, Szegeden tavaly év elején döntöttek arról, hogy lakossági panaszok nyomán, több év alatt hatvan nőivarú egyedet vágnak ki a közterületekről.

 


A kanadai nyarat (Populus x canadensis) évtizedeken át előszeretettel ültették a városokban, mert gyorsan nő és jól bírja a szmogos városi levegőt. Ez egy hibrid faj egyébként, a fekete (Populus nigra) és a folyóparti nyár (Populus deltoides) keresztezésével hozták létre Franciaországban. A kanadai nyár kétlaki növény, vagyis vannak nőivarú és hímivarú egyedek, a repítőszőröket csak az előbbiek szórnak. Ez a tavaszi havazás azonban csak pár hétig tart, a fák árnyékát viszont egész nyáron át élvezhetjük.

 

Kapcsolódó cikkek:

Egy 140 éves duglászfenyő Magyarország legmagasabb fája

A hazai erdőket is átalakítja a klímaváltozás

Ha a fák beszélni tudnának

Szuper fahatározó appot találtunk

Cikkajánló