Tudtad, hol él a világ legmagasabb fája?

Hyperion, a világ legmagasabb élő fája Kaliforniában, a Redwood Nemzeti Parkban él.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock
Forrás:
smithsonianmag.com
npr.org
guinnessworldrecords.com
2023. május 10.

Hyperion, a világ legmagasabb élő fája Kaliforniában, a Redwood Nemzeti Parkban él.

Az örökzöld mamutfenyő (Sequoia sempervirens) 115,5 méteres (379 láb 1,2 hüvelyk) magasságával 2019-ben bekerült a Guinness-rekordok közé, így már „hivatalosan” is a világ legmagasabb fájának nevezhető. Törzsének átmérője 4,94 m, föld feletti részének tömegét 209 tonnára becsülik. Életkora 600 és 800 év közöttire tehető. Belegondolni is hátborzongató, hogy amikor ez a fa még csupán csemete volt, még évszázadokra voltunk attól, hogy Colombus felfedezze Amerikát. A magasságáról talán a számoknál többet elmond, ha azt mondjuk, 1,25-ször magasabb, mint a New York-i Szabadság-szobor.

Hyperion, the world's tallest living tree. Hyperion is the name of a coast redwood (Sequoia sempervirens) in California...

Közzétette: Wow, Why These Weird2023. február 27., hétfő

Bár a Hyperion becenévre hallgató fa pontos lelőhelyét egy ideig titkolták, a szemfüles turisták természetesen megtalálták, és hatalmas károkat okoztak a fa környezetében. A fát körülölelő erdőfokozottan védett, zárt terület, nem is vezet benne turistaút, mégis, sok rajongó, blogger és turista ösvényeket taposott ki a fához, károsítva ezzel a természetet. És ahogy az lenni szokott, ahol az ember megjelenik, szemetet és egyéb emberi hulladékot hagy maga után.

Ezért a nemzeti park 2022 nyarán úgy döntött, hogy szigorúan bünteti azokat, akik mégis a fa közelébe merészkednek: azóta 5000 dollárra büntethetik vagy hat hónapig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják a tilalmat megszegőket.

Cikkajánló