Házhoz repült az ebéd

Egy gyanútlan galamb rosszkor volt rossz helyen.

Szerző:
Turista Magazin
2024. január 18.

Egy gyanútlan galamb rosszkor volt rossz helyen.

Egy fészekkamera olyan esetet rögzített, amikor szó szerint a szájába repült valakinek egy (sült)galamb. Ez a valaki történetesen, egy vándorsólyom volt, amely amúgy is előszeretettel vadászik galambokra, így nem sokat habozott, amikor a költőládájához visszatérve észrevette a „terítetett asztalt”. A galambrajongóknak nem ajánljuk az alábbi videót, mert számukra nem lesz happy end.

A vándorsólyom a világ szinte minden táján előfordul, kivéve az Antarktiszt. A faj nálunk valószínűleg sohasem élt nagy egyedszámban. A késő középkorig, a héja mellett, a leggyakoribb solymászmadár volt, ezért fészkét gyakran kifosztották, az azonban bevett gyakorlat volt, hogy a szaporulat biztosítása érdekében egy fiókát mindig hagytak a fészekben.

A második világháborútól kezdve újabb, az eddigieknél sokkal komolyabb fenyegetés jelent meg, a DDT nevű növényvédő szer, melynek hatására a vándorsólyom több más ország mellett, hazánkból is eltűnt a hatvanas években. Csak évtizedekkel később, 1997-ben költött újra a Pilisben, jelenleg 60-70 pár él az országban. Fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 500 ezer forint.



Cikkajánló