Ritka ragadozó portyázik Sopron belvárosában

Ritka, de nem egyedi jelenség, hogy egy vándorsólyom télire beveszi magát a városba. Ez alkalommal Sopron utcáin figyeltek meg egy fiatal egyedet zsákmányával.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Keresztes Kristóf / Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Fertő-Hanság Nemzeti Park
2023. január 11.

Ritka, de nem egyedi jelenség, hogy egy vándorsólyom télire beveszi magát a városba. Ez alkalommal Sopron utcáin figyeltek meg egy fiatal egyedet zsákmányával.

Január 10-én sikerült lencsevégre kapnia Keresztes Kristófnak a Várkerületben egy áldozatát tépő vándorsólymot. Bár az eset nem egyedülálló, az állat kockázatvállalása mindenképp meglepő. A fiatal példány feltehetőleg az éhsége és tapasztalatlansága miatt nem riadt vissza az emberek közelségétől.

A vándorsólyom alapvetően emberkerülő madár, ám téli időszakban engedhet a város csábításának, itt ugyanis bőséggel talál élelmet: elsősorban kedvenc zsákmánya a házi galamb vonzza – olvashatjuk a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság közösségi oldalán.

Vándorsólyom (Falco peregrinus)

Az Antarktisz kivételével minden földrészen előforduló vándorsólyom bolygónk leggyorsabb állata, amely látványos zsákmányszerző zuhanórepülése során a 320 km/h-s sebességet is elérheti. A 1960-as évek közepére a vándorsólyom, mint fészkelőfaj, eltűnt Magyarországról. A fészkeket kifosztották, a fiókákat pedig kicsempészték az országból, de a legnagyobb problémát a mára már betiltott DDT (rovarirtószer) mérgezés jelentette.

A vándorsólyom újbóli hazai költésére 1997-ig kellett várnunk, ekkor a Pilisben sikerült megfigyelni egy fészekrakó párt. Magyarországon jelenleg közel 100 párról tudunk, melyek elsősorban a középhegységeink sziklafalaira és felhagyott kőbányákba fészkelnek. Az átvonuló példányok is egyre gyakoribb téli vendégek hazánkban. A vándorsólyom fokozottan védett állatfaj, természetvédelmi értéke 500 000 Ft egyedenként.

Cikkajánló