Keresés eredménye

A Föld leggyorsabb madara – a vándorsólyom

Mekkora sebességgel tud repülni? Mi miatt tűnt el hazánkból hosszú évtizedekre? Cikkünkben ezekre a kérdésekre is választ adunk, és az is kiderül, milyen meglepő helyeken is előfordulhat ez a szédítő sebességű madár.

2021.03.15.

A sólyom, amit kétszer engedtek szabadon

A múlt év végén egy legyengült vándorsólymot találtak Egerben. A madáron nem találták sérülés nyomait, de okozott némi fejtörést, míg rájöttek, mi miatt nem tud elrepülni.

2020.01.20.

Kiraboltak egy vándorsólyomfészket a Pilisben

Kifosztották a Pilis egyik vándorsólyom párjának a fészkét. Négy fiókát vittek el. A fokozottan védett faj az Év Madara 2018-ban, és az egész országban összesen csak mintegy nyolcvan pár él. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. 

2018.06.07.

Vándorsólyom költ a Fehér-kövön

A szakemberek úgy saccolják, a költés várhatóan július 15-ig tart majd, így addig is a legjobb, ha csak csendesen közlekedsz a környéken, és nem mész be az elkerített részre, ez ugyanis veszélyezteti a költés sikerességét.

2016.04.20.

Aktív madárvédelem a Vértesben

A hattyúkra, a vándorsólymokra és az uráli baglyokra is gondoltak a Vértesben. Klébert Antal természetvédelmi őr önkéntesek segítségével fokozottan védett madárfajoknak alakított ki fészket, valamint odút a területen. 

2016.03.15.

Ők leselkednek a templomtornyokról télen

A magányos vadászok nagyon messziről érkeznek, sokszor a városi épületeken tanyázó galambokra csapnak le, és zuhanásban akár az óránkénti 320 km/órás sebességet is elérhetik. Megjelentek az északi vándorsólymok.

2015.12.09.