Házhoz viszik a vadasparkot

Mivel a legkisebbeknek nincs mindig lehetősége személyesen ellátogatni a helyszínre, a Budakeszi Vadaspark munkatársai úgy döntöttek, szakképzett zoopedagógusokkal indítanak foglalkozásokat az óvodákban.

Szerző:
Budakeszi Vadaspark
Fotó:
Budakeszi Vadaspark
2018. november 28.

Mivel a legkisebbeknek nincs mindig lehetősége személyesen ellátogatni a helyszínre, a Budakeszi Vadaspark munkatársai úgy döntöttek, szakképzett zoopedagógusokkal indítanak foglalkozásokat az óvodákban.

Az óvodapedagógiai programon, ahová igény szerint egy élő állat is elkíséri az oktatókat, erdészeti, természet- és környezetvédelmi témákba avatják be a kicsiket. A kulisszatitkokról Farkas Ádám, a Budakeszi Vadaspark óvodapedagógiai programjának felelőse mesél.

 


Mikor és milyen célból indult a Budakeszi Vadaspark óvodapedagógiai programja?


A foglalkozások 2018 tavaszán indultak el azzal a céllal, hogy az óvodások saját környezetükben, testközelből ismerhessék meg az állatokat és az őket körülvevő természetet. Hosszú távon arra törekszünk, hogy minél több pozitív élmény érje a gyermekeket a természettel és az állatokkal kapcsolatban, hogy később, felelős felnőtté cseperedve jobban odafigyeljenek és vigyázzanak környezetükre. Különösen hasznos ez a program most, a téli, és az év eleji időszakban, amikor a legtöbb óvodás csoport számára az időjárás nem teszi lehetővé a személyes látogatást. Programunk segítségével azonban házhoz visszük számukra a vadasparki élményt, így a téli időszakban sem kell lemondania az óvodásoknak a természet közelségéről.


Hogyan illeszkedik a Budakeszi Vadaspark környezeti nevelési programjába az óvodapedagógia?


Kollégáinkkal fontosnak találjuk, hogy minél előbb elkezdjük a gyermekek szemléletformálását, amire az óvoda a legalkalmasabb helyszín. Ebben a korban a gyermekek mindenre fogékonyabbak, és szinte magukba szívják a tudást. Olyan élmények érhetik őket ilyenkor, amik akár egy életre hatással lehetnek rájuk. Személyes példa az életemből, hogy óvodás koromban jöttek hozzánk madarász bemutatót tartani, amit a mai napig fel tudok idézni, és talán mondhatom, hogy a pályaválasztásomban is befolyásolt.

 

 

Miben különbözik a Budakeszi Vadaspark által kínált program egy hagyományos óvodai nevelési programtól, foglalkozástól?


Minden témát egy interaktív foglalkozás keretein belül mutatunk be, ami a gyermekek összes érzékszervét igénybe veszi, ezáltal egy örömteli közös időtöltés válik a tanórából. A foglalkozások alkalmával sok olyan természetben megtalálható érdekességet (pl.: szőrök, bőrök, agancsok) is házhoz viszünk, amivel egy óvoda általában nem rendelkezik, valamint kérésre kézből nevelt állatot is bemutatunk: az óvodával előre egyeztetve például Pele Pannával, a nagy pelével, vagy a vadasparkban lakó sünikkel ismerkedhetnek meg a gyerekek. Tapasztalataink szerint az élő állat segítségével könnyebben kapcsolatot teremthetünk gyermek és felnőtt között, ami megkönnyíti az ismeretek átadását. A fő különbség pedig, hogy a foglalkozásokon a játszva tanítás eszközeivel igyekszünk átadni a tudást, aminek köszönhetően nem csak könnyebb megtalálni a közös hangot az óvodásokkal, de a tanulás is eredményesebb.


Mennyi ideig tart egy foglalkozás? Milyen programokból lehet választani? Mi a kedvenc tananyaga az óvodásoknak?


A foglalkozásokat előre egyeztetett időpontban kezdjük, időtartamuk körülbelül 35 perc, így egy délelőtt alatt más-más csoportokban akár 4 óra is megtartható. A tematika alapján 12 különböző programból lehet választani, amik erdészeti, természet-, illetve környezetvédelmi témákat ölelnek fel, és olyan kérdésekre keresik a választ, amelyek elengedhetetlenek a gyermekek felelős környezeti neveléséhez. Minden csoportnak más a kedvence, de a „Hallgatag erdő, titkot rejtő” című foglalkozás örvend a legnagyobb sikernek. Ennek során a gyerekek választ kapnak arra a kérdésre, hogy miért is nem kell félniük az erdőben, milyen kincsekkel találkozhatnak ott, és hogy megsimogathatnak-e egy igazi, vadon élő állatot.

 


Miért pont az óvodásokra fókuszál a programcsomag? Mennyire sikeres eddig a foglalkozás, hány óvodában voltak eddig?


Az óvodáknak jelenti a legnagyobb problémát az utazás megszervezése, a vadaspark személyes meglátogatása, így viszont mindenki betekintést nyerhet a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe telepített állatok életébe és a magyar erdők élővilágába. A program indulása óta eltelt fél évben több mint 20 óvodában, közel 1000 gyereknek tartottuk foglalkozást, amit nagyon bíztató, örömteli eredménynek tartok. Pedig az igazi szezon még csak most indul, hiszen leginkább abban az időszakban hasznos ez a foglalkozás, amikor a gyerekek télire „beszorulnak” a négy fal közé. Az óvodai sikereket látva tervezzük, hogy az általános iskolák alsó tagozatos diákjai részére is kiterjesztjük a programot.

 

Az óvodapedagógiai programra a farkas.adam@bkvp.hu címen, vagy a 0670/670-7851-es számon lehet jelentkezni.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek a legjobb élményeket adó ökoturisztikai helyek

Szarvasbőgésre vadásztunk budakeszi legnépesebb erdejében

Budakeszi Vadaspark, az erdei tudástér

Autó nélkül a legszuperebb főváros környéki kirándulóhelyekre

Panna jól van, már a farka is szép lompos

Cikkajánló