Hegyi billegetők tűntek fel a Dél-Alföldön

Hegyi billegetővel nálunk – nevéhez hűen – leginkább a hegyvidékeken találkozhatunk. A napokban azonban a Dél-Alföldön tűnt fel két példány.

Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2022. november 22.

Hegyi billegetővel nálunk – nevéhez hűen – leginkább a hegyvidékeken találkozhatunk. A napokban azonban a Dél-Alföldön tűnt fel két példány.

Telelésre érkező hegyi billegetőket figyeltek meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a kardoskúti Fehér-tónál és a Maros-ártérben.

„Mindkét helyszínen egyelőre csupán egy-egy példány került szem elé, de feltételezhetően ennél több is jelen van a térségben” – írja az oldal.

A faj nemcsak a hegyekhez, de a vízhez is kötődik, leginkább gyors sodrású folyók, patakok mentén lehet találkozni vele, ahogy a vizek mentén előforduló rovarokat, lárvákat, csigákat keresgeti. Magyarországi költőállomány 3-600 pár közé tehető, amelyek elsősorban az Északi-középhegységben, a Dunántúli-középhegységben és a Mecsekben élnek.

A nálunk költő madarak a telet Észak-Afrikában, vagy Európa déli és nyugati tengerpartjain töltik. A november elején feltűnt két példány máshonnan érkezett telelő madár. „A Maros-mentén minden télen számítunk a hegyi billegető megjelenésére, ugyanis a Bihar-hegységben költő példányok a folyó mentén, akadály nélkül tudnak levonulni az itteni, alacsonyabb területekre” – írja a KMNPI honlapja.

További részletekért kattintsatok a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság oldalára, ahol az érdekességek mellett az aktuális programokról is tájékozódhattok.

Cikkajánló