Herman Ottótól a digitális képalkotásig

A Nemzeti Környezetügyi Intézet szervezésében megvalósuló Herman Ottó Emlékév alkalmából a Magyar Természettudományi Múzeum saját gyűjteményi anyagára alapozva készített el egy Herman Ottó újító géniusza előtt tisztelgő, az élővilág sokféleségét és sokféle megörökítését bemutató vándorkiállítást.

Szerző:
forrás: NeKI
2014. április 20.

A Nemzeti Környezetügyi Intézet szervezésében megvalósuló Herman Ottó Emlékév alkalmából a Magyar Természettudományi Múzeum saját gyűjteményi anyagára alapozva készített el egy Herman Ottó újító géniusza előtt tisztelgő, az élővilág sokféleségét és sokféle megörökítését bemutató vándorkiállítást.

 

…értelemből fakadó szeretettel kell közeledned mindnyájunk szülő anyjához, 
a természethez…”

A kiállítás mintegy 200 alkotáson keresztül mutatja be az élővilág, a táj, az emberek tudományos igényű, művészi színvonalú leképezésének fejlődését Herman Ottótól napjainkig.


A kiállítás április 24-től június 9-ig lesz látható a Magyar Természettudományi Múzeumban, majd az Emlékév során országos vándorútra indul.


Jellegénél fogva ez a kiállítás az élővilág sokféleségének is leképezése, pazar biodiverzitás-bemutatóként is felfogható. A mikroszkópi lények mellett gombákat, növényeket, gerinctelen és gerinces állatokat mutat be - ahogy a tudósok vagy a velük együtt dolgozó művészek ábrázolták őket. A kiállítás így a nagy tudós akaratának is megfelelve, a természetismeretet és környezeti nevelést is szolgálja.


A kiállítás rendezőjét az is meglepte, amit Herman Ottó korábbi és jelenlegi kutató-társairól megtudott a kiállítás tervezése során. A Magyar Természettudományi Múzeum Tudománytörténeti gyűjteményében száz és ezerszámra talált bizonyítékok azt mutatták, hogy volt olyan kutató, aki valószínűleg állandóan rajzolt, ujjgyakorlatokat végzett a mikroszkóp előtt, míg a kőnyomatos táblára a tökéletesen megrajzolt állatka felkerült. Volt, aki ugyanannak a példánynak az apró testrészét hatszor is megrajzolta, amíg kifestett, térhatású - és sohasem publikált - ábra lett belőle. Volt, aki mindenhová rajzolt, borítékra, meghívóra - vagy az egyszerűség kedvéért, vagy a papírhiány miatt. Volt, aki példás rendben hagyta ránk örökségét, más, ömlesztve.

 

 

Így aztán a kiállítás eredeti koncepciója elkezdett változni, és jobban előtérbe került az ember is, az állandóan kereső, próbálkozó, új megoldásokat találó kutató. A kiállítás tehát nemcsak biodiverzitás-, hanem egyben kreativitás-show is.


A kiállítás júniustól vándorútra indul az országban, először Gyöngyösön, majd más múzeumokban lesz látható.
Május 10-én, Herman Ottó Emlékév kezdeményezése nyomán a Madarak és fák napját
ünnepeljük.
Május 6-10. között ennek megfelelő iskolai és családi események zajlanak a múzeumban. Ennek keretében mutatkozik be a Herman Ottó Vándortanösvény - avagy interaktív polihisztor játszóház. Ezt a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület készíti és kölcsönzi oktatási intézményeknek.

 
Május 17-18-án a Múzeumok majálisán az MTM sátrában Herman Ottó munkássága jegyében folynak majd a foglalkozások, aminthogy a Múzeumok éjszakáján (június 21-én) is. A nyári éjszakán Herman Ottó és kora elevenedik meg a múzeum Ludovika téri épületében.


Május 10-től több hazai és határon túli intézményben (múzeumokban, oktatási intézményekben) lesz látható egy-egy saját készítésű kamarakiállítás. Mindannyian, egyöntetűen bemutatjuk Herman Ottónak egyik legnagyobb hatású könyvét A madarak hasznáról és káráról. Természetesen a főszereplők sem hiányozhatnak majd a könyv mellől - ahány helyszín, annyiféle megoldás keretében. Erről később részletesebben tájékoztatjuk a sajtót.

Korábbi cikkeink a Herman Ottó emlékévről:

Miskolcon is csatlakoztak a Herman Ottó Emlékévhez

Budakeszin is megünnepelték a Herman Ottó emléknapot
Emlékkoszorú került a Pozsonyi úti Herman Ottó Általános Iskolára
Az utolsó magyar polihisztorra emlékezünk az idén

 

Cikkajánló