Hét kölyköt szoptat a hetési nutria

Az elmúlt évek enyhe telei kedveztek az eredetileg Dél-Amerikában őshonos faj elterjedésének hazánkban is, így egyre többet találkozhatunk vele.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztració)
Forrás:
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
2021. május 22.

Az elmúlt évek enyhe telei kedveztek az eredetileg Dél-Amerikában őshonos faj elterjedésének hazánkban is, így egyre többet találkozhatunk vele.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai most Zala megye nyugati peremén, a szlovén határ mellett található Hetésben figyeltek meg egy nőstényt, ami hét kölyköt szoptatott.

A fajt egykor a prémje miatt telepítették be Európába, de amikor felszámolták a nutriatelepeket, egyszerűen szélnek eresztették az állatokat, amelyek önálló populációkat hoztak létre a vizes élőhelyeken, állóvizek, mocsarak, nádasok, vízfolyások mentén.

A nutriák hatalmas károkat okozhatnak, olyannyira, hogy a Természetvédelmi Világszövetség a föld száz legkárosabb faját bemutató listáján is szerepelnek. Üregeket ásnak a vízfolyások töltésébe és megdézsmálják a szántóföldek növényeit, emellett átalakítják az élőhelyeket, kipusztítják a nádast és a többi vízi növényt, így negatív hatással vannak az őshonos élővilágra.

Az elmúlt években a Kerka és a Mura mentén többször is megjelent a nutria, sokszor legyengült vagy elpusztult példányokat találtak. Előfordult azonban, hogy máshol is felbukkant a faj, a Szentendrei-sziget nutriacsaládját 2016-ban a Fimdzsungel Stúdiónak sikerült lefilmeznie:

A nutriáról és magyarországi megtelepedéséről ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

Cikkajánló