Hortobágyi madarásztúrától a várpalotai űrprogramig - Hétvégi programajánló

Szuper programokon és túrákon használhatjuk ki a hétvégére beígért gyönyörű őszi időt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila (Kimelt kép)
2021. szeptember 23.

Szuper programokon és túrákon használhatjuk ki a hétvégére beígért gyönyörű őszi időt.

A héten beköszöntött a csillagászati ősz, és megérkeztek az első fagyok is, a hétvégére azonban meleg időt jósolnak, amit vétek lenne nem kihasználni. Íme egy kis kedvcsináló a kimozduláshoz.

1. Bakancsok a Duna irányába

A Börzsöny legszebb helyeit járhatjuk végig a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület által szervezett „Bakancsok a Duna irányába” nevű teljesítménytúra különböző hosszúságú távjain (75, 50, 30, 20 és 10 km). Különösen a hosszabb távon indulóknak jó hír, hogy a túra előtt péntek este és a túra után szombat este Letkésen a tornateremben biztosítanak szálláslehetőséget a szervezők. Mindegyik táv része a Dél-Börzsöny Kupa 2018 teljesítménytúra-mozgalomnak.

Mikor?

2021. szeptember 25. 06.00 – 00.00

Hol?

Letkés, starthely: letkési művelődési ház, Dózsa utca 22/b

Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.


2. Madarásztúra Hortobágy-Halastón

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakvezetéses túráján elsősorban a halastavak élővilágával ismerkedhetnek meg a résztvevők. A kisvonat-rajongóknak jó hír, hogy a legtávolabbi, Kondás nevű tóhoz a „Szíktipró” húzta kisvasúttal jutnak el a túrázók, visszafelé pedig egy könnyű, kb. 5 km-es gyalogtúrával kell számolni. Időjárásnak megfelelő réteges öltözet és kézi távcső ajánlott!

Mikor?

2021. szeptember 25. 9.30

Hol?

Halászbárka Halastavi Fogadóközpont

Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.


3. Várpalotai űrprogram

Idén szeptember 24-én és 25-én lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba a Kutatók Éjszakája nevű ingyenes programsorozat keretei között. A több mint kétezer program közül a Bakonyi Csillagászati Egyesület várpalotai űrprogramját ajánljuk figyelmetekbe, amit most pénteken tartanak és kifejezetten családi eseménynek hirdetik.

Mikor?

2021. szeptember 24. 19.00

Hol?

Thury-vár, 1. emelet Rendezvényterem

Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.


4. Őszi erdőtúra a Kerka mentén

"Csemetétől a famatuzsálemig" néven fut a Balaton-felvidéki Nemzeti Park ingyenes vezetett túrája, amely során a fák növekedéséről, életciklusairól, az erdőben betöltött szerepükről, a hozzájuk szorosan kötődő rovar-, madár- és gombavilágról hallhatnak rengeteg érdekességet a résztvevők, de „mód nyílik az öreg fák kerületének és magasságának megmérésére” is.


Mikor?

2021. szeptember 25. 9.00

Hol?

Lentiszombathely vasúti megálló (GPS: 46.61134 16.57249)

Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.


5. "Buda vár!" - teljesítményséta a Nagyréten

A hűvösvölgyi Nagyrétről induló 7 km hosszú körsétán a budai hegyek körpanorámás kilátóiból lehet megcsodálni a fővárost. A szervezők szerint a program célja most sem a gyorsaság, csupán a sikeres teljesítés, a mozgás és a látvány élvezete mellett. A beérkezőket bográcsos ebéddel és frissítővel várják a Nagyréten, ahol szórakoztató, interaktív egyéni és csapatjátékokon tesztelhetik ügyességüket, reflexüket a résztvevők. A program előzetes online nevezéshez kötött!

Mikor?

2021. szeptember 26. 10.00 -17.00

Hol?

Budapest, II. kerületi hűvösvölgyi Nagyréten

További részletek a honlapon vagy a Facebook eseménynél.

Cikkajánló