Hétvégi programözön március idusán

Aki azt mondja, hogy erre az ünnepi hosszú hétvégére nem talál kedvére való programot, az nem mond igazat. Mi alig tudtunk dönteni, hogy a bőséges kínálatból mit válasszunk nektek - ráadásul szombat, vasárnap a 10 °C feletti hőmérséklet garantált.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Kozma Attila
Horváth Béla
Shutterstock
Babák Zoltán
dunaipoly.hu
skanzen.hu
2016. március 10.

Aki azt mondja, hogy erre az ünnepi hosszú hétvégére nem talál kedvére való programot, az nem mond igazat. Mi alig tudtunk dönteni, hogy a bőséges kínálatból mit válasszunk nektek - ráadásul szombat, vasárnap a 10 °C feletti hőmérséklet garantált.

1. Esztáz-kői-barlangtúra - Felsőtárkány - Gyetra-völgy

 

 



A Barlangok hónapja programsorozat alkalmából kerékpáros és gyalogtúrával is megközelítheted az Esztáz-kői-barlangot, és még egy izgalmas barlanglátogatáson is részt vehetsz. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság felsőtárkányi látogatóközpontjában kölcsönözhetsz bringákat. A barlangtúra sok érdekességet kínál. Sisakot és fejlámpát helyben biztosítanak a szervezők.

Mikor?
2016. március 12. 10:00-12:00
Hol?
Felsőtárkány, Nyugati Kapu Látogatóközpont
Bővebb infó itt.

2. Reguly Antal-emléktúra 35/22/7 - Öreg-Bakony

 

 



Indul az „Ösvénytaposók nyomában”, az Ösvénytaposó Ultra Kupa nyitótúrája! A Reguly Antal gyalogos teljesítménytúra útvonala: Zirc-Kardosrét széle-Cuha-völgy-Porva-Csesznek vá.-Károlyháza-Aranyos-völgy-Suttony (Csesznek széle)-Zörög-hegy oldala-Köppince-forrás-Vinye-Hódos-ér-Üveghuta-Porva-Borzavár-Pintér-hegy-Fiatalító-forrás-Parkerdő-Zirc. Várnak mindenkit szeretettel üdítővel, hideg étellel, édességgel, útvonalvázlattal, igazolólappal.

Mikor?
2016. március 12.
Hol?
Rajt és cél: Zirc, Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház
Még több infó a túráról itt.

3. Répanapok - Szalafő, Őrség

 

 



Ízelítő a programokból: az Őrségi Népi Műemlékegyüttes bemutatása szakvezetéssel, túra az eurázsiai vadlovakhoz, hagyományos őrségi tökmagolajsütés, népi játszóház és répás ételek - bujtarépa, csutris rétes - kóstolása.

 

Mikor?
2016. március 13-15.
Hol?
Szalafő, Őrségi Népi Műemlékegyüttes
Bővebb infó itt.

 

4. „Pásztorkodás - az élő hagyomány” kiállítás - Körösvölgy

 

 

 

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár „A pásztorok világa - Tisztelet Herman Ottónak” című időszaki kiállításának célja, hogy bemutassa a magyar pásztorélet múltját, jelenét, sajátos világát és kulturális sokszínűségét a mai kor emberének. A kiállítás 2016. május 31-ig tart nyitva.

 

Mikor?
2016. március 12.
Hol?
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark
Még több információ az eseményről itt.

5. Tanösvény másként: Kora tavaszi békanász-les - Szokolya, Királyrét

 

 

 

A Királyréti tanösvényt a megszokotthoz képest más metodikával mutatják be a látogatóknak. Ez alkalommal a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársainak vezetésével a pártválasztó békákat leshetjük meg, a gyepi, erdei békák, barna varangyok szerelmi életébe bepillantva. A túra hossza 3 km, időtartama 2-3 óra.

 

Mikor?
2016. március 12. 11:00
Hol?
Hiúz ház (Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont)
További infó a rendezvényről itt.

 

6. Huszárkodás és bajuszmustra - Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre

 

 

 

A nemzeti ünnep örömére 1848-as színtérré változik a Skanzen: a bátrak lóra pattanhatnak vagy kardot ránthatnak, csákót készíthetnek, de még huszárpróbának is alávethetik magukat. Lesz profi lovas- és íjászbemutató, restibe illő Pilvax-kávéházi hangulat. Készíthetünk kokárdát, monogramos keszkenőt, díszíthetünk mézeskalácsot a családnak vagy a családdal. Bajuszmustrát és bajuszpödrés-bemutatót is tartanak, de ne feledd: ehhez csak hozott anyagból dolgozhatsz.

 

Mikor?
2016. március 12. és 15. 10.00-16.00
Hol?
Szentendre, Sztaravodai út
Még több infó a huszárkodásról itt.

 

Cikkajánló