Hol szabad vadkempingezni?

Lehet-e sátrat állítani templomkertben, barlangban vagy éppen bioszféra-rezervátumban?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
2023. április 13.

Lehet-e sátrat állítani templomkertben, barlangban vagy éppen bioszféra-rezervátumban?

Hol verhetem fel a sátram Magyarországon? Az erdőtörvény értelmében nem védett területen 24 óráig tartózkodhatunk az adott erdőgazdálkodó hozzájárulása nélkül.

A védett természeti területekkel kapcsolatban azonban már bonyolultabb a helyzet. Először is: mi számít védett területnek? A nemzeti park, a tájvédelmi körzet, a természetvédelmi terület és a természeti emlék, valamennyi magyarországi forrás, láp, barlang, víznyelő, szikes tó, kunhalom és földvár.

Fokozottan védettek például a bioszféra-rezervátumok és az erdőrezervátumok magterületei, de gyakorlatilag bárhol találkozhatunk velük. Ezeknél egyértelmű a helyzet: a jelzett turistautakról és tanösvényekről itt gyalogosan sem szabad letérni, ezért nincs lehetőség vadkempingezésre.

A védett területeket (ezeket itt találod) illetően az adott természetvédelmi terület kezelési terve lesz az irányadó, ami esetenként szezonális is lehet.

Szerepelhet benne például, hogy a látogatók csak a kijelölt útvonalakat használhatják, vagy hogy valamely időszakban egy terület nem látogatható például fokozottan védett madarak költési szezonja miatt. Erről az érintett területen információs táblák tájékoztatnak, illetve a termeszetvedelem.hu oldalon lehet utánanézni.

Egyéb látogatási korlátozások lehetnek vadászat vagy erdőgazdálkodási munkák miatt.

Ha másvalaki birtokán járunk, például egy szőlőben vagy templomkertben, minden esetben a tulajdonostól kell engedélyt kérnünk a vadkempingezéshez.

Ha részletesebben is érdekel a téma, ne hagyd ki ezt a cikkünket!

Cikkajánló