Holdfénytúra és gólyales - Hétvégi programajánló

A kellemes melegben a tópartot is választhatod csobbanásra, de ha mégis inkább az árnyas erdőre vagy egy hűvös királyi várra szavazol, akkor jó hírünk van: ezen a hétvégén is lesz olyan program, ahol nem fogsz unatkozni. Az éjszakai ráklestől a csürdöngölős folkfesztiválig lesz miből választanod.

Szerző:
Lénárt Emese
2015. július 2.

A kellemes melegben a tópartot is választhatod csobbanásra, de ha mégis inkább az árnyas erdőre vagy egy hűvös királyi várra szavazol, akkor jó hírünk van: ezen a hétvégén is lesz olyan program, ahol nem fogsz unatkozni. Az éjszakai ráklestől a csürdöngölős folkfesztiválig lesz miből választanod.

1. Nyolcadik napja muzsika van az erdőben

Fotó: muzsikalazerdo.hu

 

Idén 12. alkalommal szervezték meg a Muzsikál az erdő rendezvénysorozatot, amelynek keretében június 27-e óta vehetnek részt az érdeklődők erdei zenei programokon. Mint például július 4-én Galyatetőn, ahol a tájfutó verseny mellett lesz helyi termékek bemutatója, kihirdetik a gyermekrajzpályázat eredményeit, köszöntőt mond Győri Tamás József, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója, fellép az Egri Szimfonikus Zenekar, a kicsiket pedig a Csemete Muzsika várja. Aki szombaton nem tud Galyatetőre utazni, de nem szeretne lemaradni a rendezvény utolsó napjáról, az vasárnap Gyöngyössolymoson csatlakozni tud az eseményhez a Szalajka tisztáson, ahol a programokat például solymászbemutató, Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs koncertje színesíti, a gyerekeket pedig kreatív kézműves-foglalkozások várják.
Mikor?
2015. június 27. - július 05.
Galyatetői program: július 04.
Gyöngyössolymosi program: július 05.
Hol?
Galyatető és Gyöngyössolymos
Bővebb infó: muzsikalazerdo.hu

2. Nyomozz a védett kövi rákok után!


Szeretjük Agatha Christie-t, de most egészen másfajta nyomozást ajánlunk a figyelmedbe, mint a briliáns írónő. Pénteken este szakember vezetésével egy ritkuló tízlábú rákfaj nyomába eredhetsz, amelyet csak nagyon kevesen ismernek. A kövi rák tiszta, középhegységi vízfolyások lakója, állományai fokozatosan csökkenek, egyre több ismert populációja tűnik el országszerte. Naplemente után, a Börzsöny magasabban fekvő vízfolyásainál bukkanhatsz rá - lámpát ne felejts el magaddal vinni. A különleges élménnyel kecsegtető 12 km-es túrára előzetes bejelentkezés szükséges.
Mikor?
2015. július 03. 18.30 óra
Hol?
Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont (Szokolya - Királyrét)
Bővebb infó: dunapipoly.hu

3. Az Alpokalja csillagfényben

 

Fotó: Shutterstock


Aki életében legalább egyszer túrázott már éjszaka, az pontosan tudja, hogy milyen különleges hangulata van egy ilyen kiruccanásnak. Az erdő olyan élménnyel ajándékoz meg ilyenkor, amit jó felidézni az unalmas hétköznapokon a négy fal között. Szombaton nem kell mást tenned, mint bakancsot húzni, és lélekben felkészülni a 18 km-es táv megtételére. Útvonal: Kőszeg vasútállomás - Kálvária - Szulejmán-kilátó - Kőszegfalva (Abért-tó) - Csömötei kilátó - Holdfényliget - Gyöngyösfalu vasúti mh. Táv: 18 km, időtartam: 6 óra.
Mikor?
2015. július 04. 21.30 óra
Hol?
Kőszeg vasútállomás
Bővebb infó:
naturpark.hu


4. Perdülj táncra Nagy Lajos király várában!


Autentikus magyar népzene és világzene, táncházak, népművészeti bemutatók és kísérőprogramok sokasága - nem is kell ennél több a hétvégén Diósgyőrben, ahol a Borsodi Fonó Folkfesztiválon lazíthatsz egy kicsit a felújított vár impozáns falai között. A fellépők között többek között olyan zenekarok húzzák majd a talpalávalót, mint a Csík zenekar vagy az Ocho Macho, a nemzetközi vonalat két remek muzsikus, Miqueu és Baltazara Montanaro képviseli majd, de énekelni fog Péter Szabó Szilvia és fellép Pál István Szalonna is. A tradicionális skót és ír népzene rajongók se panaszkodhatnak: őket a M.É.Z. zenekar fogja szórakoztatni. A kicsiket kézműves-foglalkozások és népi játszótér várja.
Mikor?
2015. július 03. - július 04.
Hol?
Miskolc-Diósgyőr
Bővebb infó:
borsodifono.com


5. Kalandtúra a családdal az Anna-ligetben

Elgondolkoztál már azon, hogy a családból vajon ki ismeri a legjobban az állatokat, ki lehet a legügyesebb a mocsárjárásban, vagy kire bíznád magad, ha eltévednél az erdőben? Minderre megkaphatod a válaszokat egy játékos családi kalandtúrán a szarvasi Anna-ligetben, amelyre éppúgy várják a szülőket és csemetéiket, mint a vállalkozó kedvű nagymamát vagy nagypapát.
Mikor?
2015. július 04. 09:00-12:00 óráig
Hol?
Szarvas, Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark
Bővebb infó: kmnp.hu

6. Fesztiválozz a bivalyokkal!

 


Fotó: Facebook/Bivalyrezervátum Kápolnapuszta

 

Első blikkre talán bizarrul hangzik az ötlet, pedig nincs benne semmi hókuszpókusz. Kerekedj fel a családdal, és meg se állj Kápolnapusztáig, a Bivalyrezervátumig, ahol kézműves-foglalkozásokkal, többek között origamival, bőrözéssel és újrahasznosított anyagokból ajándékok készítésével, a kirakodóvásáron helyi kistermelők minőségi termékeivel, friss gyümölccsel, mézzel, házi birsalmasajttal, szörpökkel várnak titeket. A belépőjegy megváltása ellenében a család egy tányér bivalygulyást is megkóstolhat.
Mikor?
2015. július 05. 09:00-19:00 óráig
Hol?
Kápolnapuszta, Bivalyrezervátum
Bővebb infó: bfnp.hu

7. Ismerkedés a fehér gólyával Béda-Karapancsán

Rétisasok, fekete gólyák, kis és nagy kócsagok, kanalasgémek - pontosan ugyanúgy, mint egy ütős természetfilmben, csak azzal a különbséggel, hogy ezúttal élőben csodálhatod meg ezeket a tollasokat. Egészen pontosan egy kenutúra keretében lehetsz részese ennek az élménynek, amelyet déltől egy izgalmas tárlatvezetés követ a Fehér Gólya Múzeumban, ahol megismerkedhetsz a fehér gólyák életével, fészkelési és vonulási szokásaikkal, táplálkozásukkal.
Mikor?
2015. július 04.
Hol?
Fehér Gólya Múzeum, Kölked, Széchenyi u. 1.
Bővebb infó: fehergolyamuzeum.hu


Kapcsolódó cikk:
Még több hír a fehér gólyáról

Cikkajánló