Hópótlással tennék kiszámíthatóbbá a téli idényt a Normafán

Hamarosan megkezdődik a Normafán, az Anna-rét melletti szánkózó- és sífutóterület hópótlásának előkészítése. A Hegyvidéki Önkormányzat reméli, hogy a munkálatok befejeztével akár 3-3,5 hónapon keresztül is használható lesz téli sportolásra a terület.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
Forrás:
Hegyvidéki Önkormányzat
2021. május 17.

Hamarosan megkezdődik a Normafán, az Anna-rét melletti szánkózó- és sífutóterület hópótlásának előkészítése. A Hegyvidéki Önkormányzat reméli, hogy a munkálatok befejeztével akár 3-3,5 hónapon keresztül is használható lesz téli sportolásra a terület.

A Normafa a 19. század vége óta a kirándulás mellett téli sportolási és kikapcsolódási lehetőséget is nyújt. Hajdan több lesiklópálya, sőt még síugrósánc is várta a téli sportok szerelmeseit. Ez mára megváltozott, hisz egyre kevesebb a hó és emiatt egyre rövidebb a téli sportidény. A Hegyvidéki Önkormányzat azonban reméli, ezen a téren hamarosan új fejezet nyílhat a Normafa történetében, megkezdődik ugyanis az Anna-rét melletti kedvelt szánkózó- és sífutóterület hópótlásának előkészítése.

Ahogy azt a Hegyvidéki Önkormányzat oldalán olvashatjuk, az ezzel kapcsolatos szakmai munka már évekkel ezelőtt elkezdődött.

Nyolc éven át tartott a több vegetációs cikluson átívelő, többször aktualizált Natura 2000 hatásvizsgálat, amelyhez 2015-től előzetes környezeti hatásvizsgálat is társult.

„Ezek, valamint az erdőigénybevételi és a természetvédelmi engedélyek alapján újulhat meg a téli Normafa. A vizsgálatok igazolták, hogy a téli sportok nem veszélyeztetik a környezetet és az élővilágot. A hóréteg vastagságának növelése viszont elősegítheti a gyepen a mechanikai sérülések elkerülését, a kiegészítő hópótlás pedig az olvadás után javítja a talaj – és így az őshonos növényzet – helyzetét a sajnos egyre szárazabb területeken" – írja a hegyvidek.hu.

Első körben – a megfelelő engedélyek alapján, a védett növényeket elkerülve – egy csőrendszer kerül a földbe, amihez csak a téli szezonban csatlakoznak a kizárólag tiszta vizet felhasználó hókészítő eszközök. Ahogy írják, a csővezeték nyomvonalát a Duna Ipoly Nemzeti Park munkatársai a korábbi helyszíni bejáráson jóváhagyták, és a munkát természetvédelmi szempontok alapján a későbbiekben is rendszeresen ellenőrizni fogják. A munkához sem fa, sem cserje kivágására nincs szükség, a nyomvonalban felszedett gyepes termőtalajt pedig visszahelyezik.

A Normafán a 2010 és 2020 közötti években átlagosan 46 napig volt hótakaró, ebből 23 napig 10 cm-nél vastagabb. A Hegyvidéki Önkormányzat azt reméli, hogy a hosszabb, kiszámíthatóbb téli sportidény elejét veheti majd annak a problémának, amit a rohamszerű, néhány hétvégére koncentrálódó lakossági terhelés jelent.

A munkálatok befejeztével várhatóan 3-3,5 hónapon keresztül lesz használható téli sportolásra a terület.

A hegyvidék.hu oldalon megjelent cikk hangsúlyozza, hogy nem sícentrum épül a turistáknak, hanem gyakorlópálya a tanulóknak, a kezdőknek, hogy a Normafán biztonságos helyen, olcsón tanulhassanak, és elkerülhessék a felkészületlenségből adódó baleseteket. „A cél, hogy a következő téltől kevés utazással, extra költségek nélkül, minél több gyerek és felnőtt számára biztosítsunk téli sportolási és kikapcsolódási lehetőséget.”

Cikkajánló