Lombkorona-tanösvény épül a Normafán

Számos zöld és civil szervezet bevonásával, három évnyi egyeztetéssorozat után, és egyre szelídülő terveken át a napokban megegyezés született a Normafára tervezett lombkoronasétány ügyében. Részletek a tervezett új attrakcióról.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Hegyvidéki Önkormányzat
2021. március 25.

Számos zöld és civil szervezet bevonásával, három évnyi egyeztetéssorozat után, és egyre szelídülő terveken át a napokban megegyezés született a Normafára tervezett lombkoronasétány ügyében. Részletek a tervezett új attrakcióról.

A Normafa parkerdő megújításához kapcsolódó lombkorona-tanösvény végleges nyomvonalának kialakítását hosszú előkészítő folyamat előzte meg, amely 12 civil és zöld szervezet bevonásával zajlott.

Az első, a második és a harmadik terv

Ahogy arról a Hegyvidéki Önkormányzat honlapja beszámol, az eredeti – a Magyar Turisztikai Ügynökség által javasolt – lombkoronasétány közel egy kilométer hosszan futott volna a gerinc mentén, összekötve a parkolót és a volt Budai Sport Hotel területén megvalósuló 30 méteres kilátót. A zöld szervezetek véleményét meghallgatva és a hasonló méretű, nemzetközi példákat is tanulmányozva, a Hegyvidéki Önkormányzat kérésére új nyomvonalterv készült.

Ez a második, szelídített terv már öt különálló, egyenként 140-220 méter hosszúságú szakaszra bontott, kilátó nélküli sétányról szólt. Az új nyomvonal minden résztvevő számára szimpatikusabb volt, de az egyeztetésen résztvevő természetvédő szervezetek és a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság észrevételei, javaslatai alapján tovább finomították a terveket.

Ez az újabb – harmadik – nyomvonalterv új helyszínre helyezi át a lombkorona-tanösvényt, fókuszba állítva a természetvédelmi oktatást. Az új nyomvonalterv a volt Budai Sport Hotel területére kerül, a fejlesztés által pedig a természet is visszafoglalhatja a területet. Emellett előnye a teleknek, hogy lejtős, így a talajszintről induló tanösvény a fák lombjai között bukkanhat ki, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik Budapestre.

Tanösvény, pihenő rét, kávézó

A Hello Wood tervezői csapatának javaslata alapján a korábbi lombkoronasétány a Normafa természeti értékeinek védelmét hirdető tanösvénnyé válik. Élményt adó oktatópontokként hívják fel a figyelmet a klímaváltozás által veszélybe került őshonos fafajokra, mint a bükk, a kőris, a tölgy, a gyertyán, a hárs, a juhar és a vadcseresznye.

A tervek szerint az egyszerre maximum 150 látogatót befogadó lombkorona-tanösvény úgy mutatja be a Normafa természeti értékeit, hogy megóvja az ősfás részeket, és nem fokozza a Normafa terhelését az egyébként is forgalmas időszakokban.

A cél egy szabályozható befogadóképességű tanösvény kialakítása, amit a hétköznapokon csökkentett jegyárakkal lehet majd megnézni. A gyakran zsúfolt Anna-rét tehermentesítése érdekében – egy piknikezésre, időtöltésre alkalmas rét és egy – kávézót, illemhelyet rejtő, fákkal, bokrokkal, egyéb növényekkel beültetett – pihenő kialakítására is sor kerül majd a lebontott Sport Hotel területén.

Cikkajánló