Hős fákra is szavazhatunk!

Nem a legszebb, nem a legöregebb, nem is a legkülönlegesebb fákat nevezik az Év fája versenyre, hanem azokat, amelyeket a legjobban szeretik.

2013. szeptember 10.

Nem a legszebb, nem a legöregebb, nem is a legkülönlegesebb fákat nevezik az Év fája versenyre, hanem azokat, amelyeket a legjobban szeretik.

Megkezdődött a szavazás, 2013. november 5-ig voksolhattok kedvenc fátokra.

 

A megmérettetésre idén 41 fát neveztek civil csoportok, magánszemélyek, családok és önkormányzatok, majd szakmai zsűri választotta ki azt a 12 fát, amelyre az Ökotárs Alapítvány oldalán szavazhatnak az érdeklődők.

 

 

Idén döntőbe került egy kocsányos tölgy, egy eperfa, két körtefa, egy berkenye, két hársfa, egy ostorfa, egy platán, egy nyárfa, egy szil és egy szelídgesztenye. A végső sorrendet és a verseny győztesét a közönség online szavazatai döntik el.

 

A fődíj mellett két külön kategória győztese is elismerésben részesül. A Hős fa címet olyan fa nyerheti el, amelynek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. A másik különdíjat az Országos Erdészeti Egyesület adja át egy általa választott fának a döntősök közül.

 

 

A versenybe 2010 óta neveznek olyan fákat a körülöttük élő közösségek, amelyek valamiért fontosak a számukra. Az Ökotárs Alapítvány által négy éve kezdeményezett versenyben eddig több mint 300 fa történetét gyűjtötték össze és mutatták be a közönségnek a szervezők.

 

Az Év fája pedig Magyarországot képviseli majd 2014-ben az európai versenyen. A nemzetközi megmérettetésen már kétszer győzedelmeskedett magyar fa. 2011-ben a felsőmocsolád hárs, 2012-ben pedig az egri termálfürdő platánja lett a győztes 7 ország jelöltjei közül.

 


 
Cikkajánló