Idén csak fotókon csodáltuk a magnóliavirágzást

Tavaly teljes pompájukban láthattuk a híres mátyásföldi magnóliákat, idén a járványhelyzet miatt kihagytuk a virágzást, de jövőre, reméljük, újra a helyszínen élvezhetjük majd a gyönyörű liliomfák látványát.

Szöveg és fotó:
2020. április 7.

Tavaly teljes pompájukban láthattuk a híres mátyásföldi magnóliákat, idén a járványhelyzet miatt kihagytuk a virágzást, de jövőre, reméljük, újra a helyszínen élvezhetjük majd a gyönyörű liliomfák látványát.

A Budapest 16. kerületében található Mátyásföld tavasszal még a szokásosnál is szebb, ugyanis ilyenkor virágoznak a liliomfák. Azokból pedig szép számmal akad errefelé. Idén a járványhelyzet miatt nem indultunk útnak a város egyik feléből a messzi másikba, s mivel sem a kertünkben, sem az utcánkban nincsenek liliomfák, képeinkkel idéztük fel a tavalyi magnóliavirágzást.

A liliomfák virágzási ideje mutat némi szórást, még Budapesten belül is. Van ahol már március végén túl voltak a virágzási csúcson, máshol viszont még csak most bimbósak.

Két évvel ezelőtt próbáltam először elcsípni a mátyásföldi magnóliák virágba borulását, de akkor pár nappal lecsúsztam a csúcspontról. Tavaly már nem bíztam a véletlenre az időzítést. Kerületben élő barátnőmet kértem meg, a kedvemért kerüljön a fák felé és magnólia-tulajdonos ismerősöket faggattam arról, az ő kertjükben mi a helyzet. Elméleti alapon is megpróbáltam belőni a virágzási várható idejét. Ha Szegeden már virágoznak, de Hűvösvölgyben még csak bimbósak a fák, akkor vajon Pesten, Mátyásföldön mi lehet a helyzet?

Az első próbálkozás nem hozott teljes sikert, a legtöbb fa még bimbós volt, de másfél, nyáriasan meleg nap után, vasárnap végre minden klappolt. Legalábbis a környék két legnagyobb fájánál, melyek messze túlnőtték már a házat, melynek kertjében állnak, és annyira gyönyörűek, hogy látva azokat, nem nagyon jut szóhoz az ember. A két pompázatos fa azóta táblát is kapott, melyről kiderült, hogy a fákat még az 1800-as évek végén ültették. A fehér virágú fát a 2. világháborúban bombatalálat érte, ezért kisebb valamivel, mint a mellette álló társa.

A liliomfafélék a legprimitívebb zárvatermők, számos ősi sajátossággal rendelkeznek, például a virág felépítésében. A liliomfaféléknek 200 faja van, ezek főleg a trópusi, szubtrópusi területeken elterjedtek. Dél- és Kelet-Ázsiában, Észak-Amerika atlanti partvidékén, Dél-Amerika északi partvidékén élnek. A földtörténeti harmadkorban azonban a liliomfák az egész északi féltekén elterjedtek voltak.


Cikkajánló