Így eteti a madarakat télen egy természetfotós

A madarak jelentik Morvai Szilárd egyik kedvenc témáját, és sokszor a lakhelye közvetlen közelében sikerül lencsevégre kapnia különös fajokat és bámulatos jeleneteket. Ehhez nagyban hozzájárul, hogy Szilárd kertje madárbarát, és télen akár száz kiló eleség is elfogy az etetőin. Az alábbiakban megoszt velünk pár tippet a téli madáretetésről.

Szöveg és fotó:
Fotó:
Adobe stock
Morvai Szilard
2023. december 4.

A madarak jelentik Morvai Szilárd egyik kedvenc témáját, és sokszor a lakhelye közvetlen közelében sikerül lencsevégre kapnia különös fajokat és bámulatos jeleneteket. Ehhez nagyban hozzájárul, hogy Szilárd kertje madárbarát, és télen akár száz kiló eleség is elfogy az etetőin. Az alábbiakban megoszt velünk pár tippet a téli madáretetésről.

A télre hazánkban maradó és az északi területekről hozzánk érkező, vonuló madárfajok emberi segítség nélkül is túl tudják élni a telet. Ősszel és télen is megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot találnak hazánkban. Etetésük célja valójában a magunk szórakoztatása, amit közeli megfigyelésük jelent.


  • Soha ne etessünk élelmiszer-hulladékkal, kenyérrel, kenyérmorzsával, péksüteménnyel, de a popcorn és a chips sem megfelelő téli madáretetésre. Ne tegyünk ki sózott vagy cukrozott élelmet sem! Az etetésre a legmegfelelőbbek: fekete napraforgó, olajos magvak (pl. dió), gyümölcs (például érettebb alma), állati eredetű (sótlan) zsiradék.
  • Lehetőleg folyamatosan etessünk a tartós fagyok elmúltáig, ami akár március végéig is tarthat. A madarak hamar odébbállnak, ha kiürül az etető, épp ezért érdemes adagolós etetőt is használni, ami napokig képes ellátni őket fekete napraforgóval. Nagyobb mennyiségű gazdaságos beszerzése vidéki terményboltokban lehetséges.
  • Óvjuk az etető vendégeit! Gondoskodjunk az udvaron vadászó macskák elleni védelemről, ezért a talajszinten nyílt, macskák számára búvóhelymentes helyen etessünk. Az ablaküvegnek történő ütközéstől úgy védhetjük a madarakat, ha az üvegfelülettől minimum 5-6 méterre etetünk.
  • Lehetőleg több szinten kínáljunk eleséget, sok faj (pl. rigók, vörösbegy és pintyfélék) szeret a talajon táplálkozni, míg más az ágak közt, etetőtálcán, vagy fedett dúcetetőben fogyasztja el a kihelyezett élelmet.
  • Ahol tudjuk, fedjük le az etetőteret, hogy a táplálék hó- és esőmentes helyen legyen. Az etetőtálca alját érdemes kifúrni, hogy ne álljon meg benne a víz. Törekedjünk arra, hogy a fekete napraforgó szárazon maradjon.
  • Tartsuk tisztán a madarak etetőhelyét. A maghéj (mely kiválóan komposztálható) eltávolítása hetente egyszer-kétszer célszerű, hiszen csak a helyet foglalja, és azt a látszatot kelti, hogy az etető feltöltött állapotban van.
  • A harkály, a küllő, a fakusz, a csuszka és az ökörszem a hagyományos etetőkön csak ritkán kerül szem elé. Ha azonban olyan etetőkertet létesítünk számukra, ami figyelembe veszi különleges életmódjukat, akkor akár napi szinten is találkozhatunk velük. Érdemes kitenni megfelelő kapaszkodófelületű, eltérő átmérőjű, esetleg korhadtabb ágakat is az etetőhöz. A fakopáncsfajok szeretik a szintén sótlan vajat és a margarint, melyet a fára kenhetünk.
  • Amennyiben fotózni akarjuk az etető vendégeit, érdemes az etetőt megfelelően tájolni. Általában az észak felé néző optikai tengely megfelelő, így a Nap az egész szezonban a hátunk mögül fogja megvilágítani az etető és az itató történéseit. Ha szerencsénk van, nemcsak énekesmadarakat figyelhetünk meg, de a rájuk vadászó ragadozóikat (pl. karvalyt, nagy őrgébicset) is.
  • A cinkegolyó nagyon nagy vonzerő a mindenki által kedvelt őszapó számára, ezen aprócska faj egyedeit még az emberi jelenlét sem nagyon zavarja. Sok esetben két egyed is táplálkozhat egyetlen cinkegolyón úgy, hogy a két méterre álló ember sem zavarja a táplálkozásban.
  • Az etetés mellett itató kihelyezése is kiváló ötlet. Sok faj számára a fürdő és téli ivóhely jelenti az igazi vonzerőt.
  • Fontos, hogy hagyjuk abba az etetést a költési időszak előtt, ugyanis sok faj fiókája képtelen megemészteni a magvakat.
Kezdődik a 134. országos énekesmadár-etetési szezon

Magyarországon legalább 1890-től számíthatjuk a lakosság madáretetési mozgalmának indulását, így a 2023/2024-es tél immáron a 134. szezon. Ennek kapcsán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra hívja fel a figyelmet, hogy a madarakat - a közvélekedéssel ellentétben - nem azért etetjük, hogy azok életben maradjanak, erre természetesen emberi segítség nélkül képesek. A cél alapvetően a saját gyönyörködtetésünk, a mintegy ötven potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése egyedülálló élményt kínál a kertekben, a parkokban és sokadik emelet magasságában is. Ugyanakkor az MME felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a vízimadarakat ne etessék, mert ez tömeges pusztulásukat okozhatja! További információ, ide kattintva érhető el.



Cikkajánló