Minden, ami a téli madáretetéshez kell

Tudtad, hogy akkor is van esélyed az ablakból lesni a tollas jószágokat, ha egy belvárosi lakásban élsz? És azt, hogy a kenyérmorzsa akár végzetes is lehet a madarak számára? Etetési kisokos.

Szerző:
MME/TM
Fotó:
123rf.hu
2021. november 10.

Tudtad, hogy akkor is van esélyed az ablakból lesni a tollas jószágokat, ha egy belvárosi lakásban élsz? És azt, hogy a kenyérmorzsa akár végzetes is lehet a madarak számára? Etetési kisokos.

A madáretetés neked (is) jó

Hamarosan elkezdődik a madáretetési szezon, ennek apropóján pedig összegyűjtöttük, mik a legfontosabb tudnivalók, ha te is belefognál ebbe a tevékenységbe. Ne gondold, hogy nálad nem érdemes megpróbálni: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szerint a legkisebb belvárosi etetőt is minimum három-négy faj látogatja rendszeresen, a nagyobb, régóta működő etetőhelyeken pedig akár tucatnyinál is több különböző madár százas nagyságrendű csapatai jelenhetnek meg naponta.

A madáretetés nem is annyira az állatoknak, mint inkább az embereknek fontos. Segítségével átélhetjük a természetközeliség élményét, egyszerűbben szólva: jó szórakozás és kikapcsolódás a madarak megfigyelése. Persze számukra is könnyebbséget és biztonságot jelent, de nem lenne rá feltétlenül szükség, a hazai környezeti állapot ugyanis lehetővé teszi a madarak számára az áttelelést.

Az etetési időszak nagyjából november közepétől március végéig tart. Fontos, hogy ha egyszer elkezdted, ne hagyd abba szezon végéig, a madarak ugyanis hamar hozzászoknak a rendszeresen felkínált eleséghez, és sokszor utolsó energiájukat felhasználva látogatják meg az etetőt. Ha aztán üresen találják, az végzetes lehet a számukra. Semmiképp se etess azonban nyáron, amikor a természetben amúgy is elegendő a táplálék. Ebben az esetben a madarak ellustulnának, a felnövekvő generációk hozzászoknának a normálistól eltérő táplálékviszonyokhoz, és az egyedek a folyamatos emberi beavatkozás nélkül előbb-utóbb életképtelenné is válhatnának.

Főtt rizst lehet, kenyérmorzsát nem

Laikusként az első dolog, ami eszünkbe juthat, hogy egyszerűen morzsát, kenyérmaradékot rakunk a madáretetőbe, de ezt nem szabad. Ez a fajta eleség ugyanis akár napokig, hetekig ott maradhat, és ha erjedésnek indul, gyomor- és bélgyulladást okozhat a madaraknál. Ezzel szemben persze nem gond, ha például a buszmegállóban morzsával eteted a verebeket, mivel azok azt frissen elfogyasztják.

A legfontosabb téli madáreleség a napraforgómag, amibe más aprószemű magvakat, például muhart vagy kölest is keverhetsz. Az állatkereskedésekben vagy a barkácsáruházakban kapható pinty- és hullámospapagáj-magkeverék kitűnően megfelel a célra és ha el akarod kényeztetni a madarakat, a menüt feldobhatod dióval, fekete dióval, mogyoróval, földimogyoróval, kesudióval vagy pisztáciával is.

Az állati zsiradékok a téli eleségek másik jelentős csoportját képezik: a nem sós vagy kifőzött szalonna, a faggyú vagy az élelmiszerboltok állateledel-kínálatából könnyen beszerezhető cinkegolyó. A madarak - különösen a vörösbegyek - a lágy sajtot is nagyon kedvelik.

Gyümölcsöt, különösképpen almát szintén érdemes kihelyezni, minden rovarokat (is) fogyasztó madár - például a cinegék, a barátposzáta, a rigók, az őszapó és a vörösbegy - szívesen csipeget belőle. A szeleteket bokrok és fák ágaira szúrhatod fel. Ezek mellett adhatsz a madaraknak főtt rizst, főtt tésztát és levesben főtt zöldségeket is. Semmiképp ne feledkezz meg az etetés mellett az itatásról sem. Az erre alkalmas edényt, például virágalátétet napi egyszer elegendő feltölteni langyos vízzel.

Cinkegolyó vagy madárkalács házilag

Csak marhafaggyú és magvak kellenek hozzá. Előbbit bármelyik hentesnél beszerezheted. Célravezető, ha előre szólsz, hogy szükséged lenne a faggyúra, mert a húsról levágva rendszerint kidobják - a felhasználás szempontjából ugyanis hulladéknak számít. Ne felejtsd el, hogy sózatlan, nem pirított magvakra lesz szükséged. Faggyú helyett használhatsz vajat vagy sertészsírt is.

A faggyút, zsírt vagy vajat előbb fel kell olvasztani egy serpenyőben (ha faggyút használsz, akkor előbb vágd fel nagyon apró darabokra, hogy könnyebben olvadjon), majd beleszórhatod a magvakat. Ha madárkalácsot szeretnél, a keveréket műanyag pohárba vagy üres tejfölös- joghurtos pohárba töltheted. A cinkegolyóhoz értelemszerűen labdákat kell gyúrni a keverékből. Ezután érdemes hideg helyre, mondjuk az udvarra helyezni a készülő eleséget. A megdermedt cinkegolyót vagy madárkalácsot hálóba is rakhatod, hogy könnyű legyen felakasztani kint.


Etetők sokasága közül lehet választani

Számos etetőtípus létezik, és akkor jársz el a legjobban, ha több szinten is kínálsz fel eleséget, így ugyanis többféle madárral találkozhatsz majd. A rigók például a talajon szeretnek legjobban táplálkozni, az őszapók inkább az ágak között érzik jól magukat.

A talajon úgy etethetsz, hogy egy levelektől, ágaktól megtisztított területre egyszerűen kiszórod a magot, de a hó elleni védelem miatt kis tetőt is emelhetsz fölé például nádból, műanyag fóliából.

Tálcás etető bármi lehet a sekély faládától kezdve a műanyag virágalátétig, de fontos, hogy az aljára fúrj néhány, pár milliméteres lyukat, hogy az eső és a hólé kifolyhasson. Ilyenből élvezettel csipegetnek például a zöldikék és a balkáni gerlék.

A klasszikus dúcetetőben jó sok eleség elfér, így elsősorban olyan helyeken alkalmazható - mondjuk nyaralóban, hétvégi telken -, ahová nem jársz ki minden nap.

A felfüggeszthető etetőknek egész arzenálja létezik. A különleges formák mellett a felhasznált alapanyag tekintetében is nagy a változatosság, készülhetnek fémhálóból, műanyagból, fából, de akár lopótökból vagy kókuszdióból is.

Az ablak- és ablakpárkányetetők elsősorban a társas- és panelházak lakói számára jelenthetnek jó alternatívát, de kertes házi környezetben is lehet őket használni.

Ha kedvet kaptál hozzá, az MME honlapján részletesen olvashatsz arról, hogyan készíthetsz saját magad madáretetőt virágalátétből, pillepalackból vagy terményhálóból.

Ha ritkább madarakat, például harkályt, fakuszt, ökörszemet vagy baglyot szeretnél odacsalogatni a házhoz, tematikus etetőkertet is kialakíthatsz. Előbbiek számára például a korhadó fák, a kéregrakások, a magas rönkre helyezett itatók a vonzóak. Az ökörszemek sövények közelében kialakított talajetetőknél vendégeskednek szívesen, a baglyok számára pedig egérvárakat, azaz rönkrakásokat, kőrakásokat érdemes kialakítani.

Nagyon hasznos a madaraknak, ha az etetők mellé odúkat is kihelyezel. Többek között a cinegék és a verebek fogják ezt meghálálni: túlélési stratégiájuk szempontjából ugyanis rendkívül fontos a szélvédett, kiegyensúlyozottabb hőmérsékletű éjszakázóhely.

Pusztulásra ítéljük a vízimadarakat az etetéssel

A jó szándékú emberek sokszor nincsenek is tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése teljesen felesleges, ráadásul semmi köze sincs a madarak segítéséhez. Sőt, épp ellenkezőleg, ártunk nekik. Ha kenyérrel és hasonlókkal etetjük őket, tömegesen sodorjuk veszélybe, betegítjük meg és ítéljük pusztulásra az állatokat - figyelmeztet felhívásában a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus etetőket látogató énekesmadarakétól. Tehát az alapelv röviden a vízimadarak esetében az, hogy SOHA, SEHOL, SEMMIVEL NE ETESSÜNK! Bővebben a témában itt olvashatsz.

A cikk először 2017 novemberében jelent meg.

Cikkajánló