Így lehet a Mikulást a térképre rajzolni egy túra során

Figuratúrák néven vicces túratematikát kínál a salgótarjáni Frics Balázs. A futva vagy kerékpárral megtett útvonalakkal különböző, a GPS által kirajzolt formákat rak a térképre, amelyekkel másokat is a természetjárásra szeretne ösztönözni.

Szerző:
Szigeti Ferenc Albert
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2021. december 4.

Figuratúrák néven vicces túratematikát kínál a salgótarjáni Frics Balázs. A futva vagy kerékpárral megtett útvonalakkal különböző, a GPS által kirajzolt formákat rak a térképre, amelyekkel másokat is a természetjárásra szeretne ösztönözni.

A salgótarjáni hegyikerékpárosok oszlopos tagját tavaly kapta el az ihlet, amikor meglátta a We Love Cycling Magyarország hasonló tematikájú felhívását. Továbbgondolta azt, így született meg első alkotása, egy rénszarvasszánon utazó Mikulás.

Az útvonal egy délelőtt alatt megvolt, a megvalósítás négy órájába és 36 kilométer küzdelmes tekerésébe került Balázs baráti társaságának. Balázs igyekszik mindig az úton maradni: „szeretem a mapy.cz alkalmazással tervezni az útvonalat, mert ott csak a meglévő utakon tudok rajzolni, tehát alapvetően nem kell letérnem az ösvényekről”. Az út rögzítése kerékpáros GPS-szel történt, a telefon kijelzőjén pedig nyomon tudták követni az alakzat megszületését. Azóta pedig beindult az általa találóan csak "figuratúráknak" nevezett kezdeményezés.

Született már többek között 7 kilométeres nyúl, 17 kilométeres madár és még egy éppen ugró, 10 kilométeres szarvas is Salgótarján környékén. Van, amelyik bringával, más futva, vagy gyalog rajzolódott ki a térképen.

A húsvéti nyúl például „eleinte kis létszámú baráti projektnek indult, aztán végül csatlakozott több szülő és gyerek, így igazi sportbaráti alkotás született futás közben. A szeme egy kicsit letér az ösvényről, azt ki lehet hagyni, a többi jelölt utakon megy és ajánlom mindenkinek” – mondja Balázs. A kezdeményezésnek akár közjóléti vonatkozása is lehet, hiszen elképzelhető, hogy valakit éppen ez vesz rá a sportolásra, és hát valóban kiváló családi, illetve iskolai tematikát nyújt a figuratúrázás. „A dínó például egy városi, akár este is kivitelezhető futás, végig urbánus területen halad, a tó körül salakos futópályán. Ezzel szemben a szarvas egy nehéz terepfutás volt, a szarva környékén nehezen fellelhető ösvényekkel, sok szinttel. Gyalogtúrának viszont kiváló, amely ráadásul a kevésbé ismert Hurka-Pécs-kőre is kikapaszkodik”.

Mi pedig reméljük, hogy mind Salgótarján környékén, mind máshol az országban egyre több figuratúra születik az erdei és mezei ösvényeken, egyre több embert megajándékozva a természetben való mozgás semmi máshoz nem hasonlítható élményével.

Cikkajánló