Másodjára ütötték el a világjáró teknőst

Lassan bérletet válthat a Hortobágyi Madárpark- Madárkórházba egy mocsári teknős.

Szerző:
Turista Magazin
Hortobágyi Madárpark -Madárkórház Alapítvány
Fotó:
Hortobágyi Madárpark -Madárkórház Alapítvány
2020. július 15.

Lassan bérletet válthat a Hortobágyi Madárpark- Madárkórházba egy mocsári teknős.

A madárkórház Facebook oldalán olvasható bejegyzés szerint a napokban hozzájuk került sérült teknőst már tavaly is elütötte egy autó, amelynek következtében három darabra tört a páncéljának hátsó része. Akkor dróttal és műgyantával rakták össze a kis hüllő páncélját, majd a teljes felépülése után, nyár végén engedték szabadon a madárpark kis tavában.

„Azt tudtuk, hogy a mocsári teknősök viszonylag nagy távot képesek megtenni, de nem gondoltuk, hogy idén 40 kilométerrel távolabb fog felbukkanni. Debrecenben találtak rá, a főúton, ahol ismét áthajtottak rajta, és sajnos ezúttal sokkal nagyobb sérüléseket szerzett, a páncélja teljes egészében összetört. Mikor megérkezett, hamar ráismertünk egykori betegünkre. A tavalyi beavatkozás nyomai is láthatóak voltak a hátán. Ismét a műtőasztalra került, hogy újra összeilleszthessük a páncélt. Most nehezebb dolgunk volt, valamint félő, hogy belső sérülései is súlyosabbak. Reméljük életbe marad.” – olvasható a madárkórház bejegyzésében.

A mocsári teknősökről ( Emys orbicularis ) annyit érdemes még tudni, hogy a teknősök - amúgy igen népes - rendjének ők az egyetlen őshonos képviselői a Kárpát-medencében. A szárazföldön meglehetősen esetlenül és lassan, a vízben viszont annál fürgébben és ügyesebben mozog. Ragadozó állatként férgeket, különböző lárvákat, rákokat, puhatestűeket, békákat, kisebb termetű, legyengült vagy beteg halakat, kis mennyiségben pedig növényi eredetű táplálékot, vízinövényeket is fogyaszt. Napközben vízen lebegő fatörzseken vagy bedőlt fák ágain, ritkábban a parton napfürdőzik, de a fenti hír szerint olykor igen nagy távolságokat is képes megtenni. Nem árt még tudni, hogy a mocsári teknős a védett fajok közé tartozik hazánkban, természetvédelmi értéke egyedenként 50 000 Ft.





Cikkajánló