Hogyan élik túl a mocsári teknősök telet?

Azt sokan tudják, hogy a mocsári teknősök télre a tavak, holtágak aljára húzódnak, és beássák magukat az iszapba, de vajon hogy nem fulladnak meg?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Fitala Csaba / Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
2022. szeptember 7.

Azt sokan tudják, hogy a mocsári teknősök télre a tavak, holtágak aljára húzódnak, és beássák magukat az iszapba, de vajon hogy nem fulladnak meg?

A kérdésre a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság zoológiai referense, Bakó Botond ad választ nemrég megjelent cikkében. A kulcs abban rejlik, hogy a teknős ektoterm (pontatlan kifejezéssel élve hidegvérű), a testhőmérséklete szabályozásához a külvilágból nyel el hőt. „Azaz testszöveteik hőmérséklete változó, szinte teljes mértékben követi a külvilág hőmérsékletét” – szól a magyarázat. Tehát ha a víz háromfokos, a teknős sem lesz ennél melegebb. Minél hűvösebb a teste, annál jobban lelassul az anyagcseréje, így alacsonyabb lesz az oxigénigénye és az energiaigénye is.

De hát a teknősnek tüdeje van, akkor hogy nem fullad meg hónapokig a víz alatt? A titok a kloakális légzés, azaz mondhatnánk, hogy

a teknős a „fenekén” keresztül veszi a levegőt.

A mocsári teknősök kloákáján van egy hajszálerekkel sűrűn átszőtt anális hólyag, ami másodlagos tüdőfelületként funkcionál. Ezen keresztül veszi fel a vízben oldott oxigént, ennyi elegendő számára ilyenkor is.

A Vadonleső Programban tíz éve gyűjtik az adatokat a mocsári teknősökről. Ötödük gázolás áldozata lesz, sokuk a tojásrakás időszakában, tavasszal. Ha mocsári teknőst látsz, segítsd át az út túloldalára, a megfigyelési adatot pedig töltsd fel a www.vadonleső.hu oldalra.

Még több érdekességet olvashatsz a mocsári teknősökről a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság cikkében!

Cikkajánló