Ilyen a kilátás a Velencei-tó új kilátójából

A formája megosztó lehet, viszont elképesztő panorámát nyújt a Bence-hegy új kilátója.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Nógrádi Attila
2018. március 19.

A formája megosztó lehet, viszont elképesztő panorámát nyújt a Bence-hegy új kilátója.

Délre a Velencei-tó tükre csillog, észak-keletre a 268 méteres Csúcshegy, észak-nyugatra pedig a Velencei-hegység legmagasabb pontja, a 352 méteres Meleg-hegy uralja a panorámát. Ide kattintva körbe is tudsz nézni fentről, igaz a látvány még az építés alatti állapotot mutatja

 

Közel három évtized után, ismét kilátóból lehet szétnézni a 210 méter magas velencei Bence-hegyről. A virágra (is) hasonlító vasbeton építményt március 20-tól várja a szép kilátásra fogékony nagyérdeműt, akik - 300 forintnyi aprópénz, vagy egy euró bedobása után - az egész Velencei-tavat és környékét megcsodálhatják a 360 fokos körpanorámát kínáló kilátóból. 

Különleges technikával készült: a vasbeton szerkezetre szórtbeton réteget hordtak fel 

 

A Bence-hegyen korábban egy kiszuperált olajfúró toronyból lehetett nézelődni, ám ezt 1988-ban - egy tragikus baleset után - életveszélyesnek nyilvánították, s mivel felújítására nem volt pénz, végül robbantással bontották le. Az biztos, hogy az új kilátó formája meglehetősen egyedi, és szakít a nálunk oly elterjedt, olajfúró torony-pagodatetővel borított vadászles formájú vonallal. 

 


 

Ott jártunkkor még az utolsó simításokat végezték a kilátó környékén, de már így is meglehetősen sokan érkeztek, hogy megnézzék a furcsa formájú szerkezetet. Volt, akinek egy földbe szúrt óriási velős csont ugrott be róla, mások egy Kála virágot láttak benne, az viszont biztos, hogy még mielőtt bárki véleményt mondana róla, menjen el, és nézze meg élőben is vasbeton-szórtbeton kombinációjából összehozott építményt, mert a maga nemében tényleg impozáns darab. 

 A közel 20 méter (1848 cm) magas különleges formájú építmény, tetejére 118 lépcsőfok vezet fel

 

Az új kilátó előtörténetről annyit kell tudni, hogy 2014 decemberében írtak ki egy pályázatot, amire 156 munka érkezett. Ezek közül végül 2015 áprilisában választottak ki három, összesen egymillió forinttal díjazott alkotást: a Hello Wood (I. díj), a Kruppa Gábor - Merkel Tamás páros (II. díj), illetve a kézdivásárhelyi Bartha Zoltán - Béres Csaba - Bozsó Barna hármas (III. díj) munkáját. Érdekesség, hogy a végső szót nem a zsűri, hanem a velencei lakosok szavazása mondta ki, ők pedig a Hello Wood csavart formájú égigérő paszulyával szemben a II. díjat érdemlő, kőből, illetve színezett betonból készülő tornyot részesítették előnyben. 

Igényes lépcső vezet fel a parkolóból. Nem fog fázni, aki bringával érkezik... 

 

A torony építése 2016 júliusában indult el, de a 2017 januárjára tervezett átadás a fővállalkozó cég problémái miatt csúszott, így az építtető VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt.-nek új közbeszerzést kellett kiírnia. Az új kivitelezővel az építkezés is új lendültet kapott, és 2018. január 12-én végre megtörtént a műszaki átadás is. Azóta a kilátó környékét is rendbe tették, igényes lépcsősor vezet fel a tágas parkolóból, a Bence-hegy tetején pedig több pad is várja megfáradt, vagy csak romantikus naplementére vágyó látogatókat. 

A kilátó környékét is szépen rendbe tették, padok, asztalok várják a látogatókat. A játszótéri mókuskerékszerű valamin az építők nevei kaptak helyet 

 

 

Kapcsolódó cikk:

50 éve állították a Bence-hegy kilátóját

Még szebb kilátás a Velencei-tónál

 

 

 

 

Cikkajánló