Ilyen farkaspókot még nem láttak Magyarországon

Sőt, az egész Kárpát-medencében sem. A faj két példányára Császártöltés közelében bukkantak rá.

Szerző:
knp.nemzetipark.gov.hu
Fotó:
Dr. Szűts Tamás / KNPI
2017. február 2.

Sőt, az egész Kárpát-medencében sem. A faj két példányára Császártöltés közelében bukkantak rá.

A Hajósi homokpusztán már 2012 óta kutatják a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a pókfaunát. A gyűjtéseket tavaly tavasszal terjesztették ki a Hajósi kaszálóra, ahol már az első alkalommal meglepő dologgal szembesültek: a farkaspókok egy korábban hazánkból nem ismert fajának, a Trochosa hispanicának két kifejlett hím egyedére akadtak.

 

 

A farkaspókok nem szőnek fogóhálót, zsákmányukat üldözve kapják el. A nőstények a potrohukhoz rögzített pókselyemből szőtt zsákban, az úgynevezett petecsomóban őrzik a petéiket. Kikelésük után a kispókok anyjukra másznak, és hosszú ideig rajta utaznak. A Trochosa hispanica hím egyedei 7, nőstény egyedei 9-15,4 mm-esek.

A pókfajt eddig csak dél-európai országokban észlelték, elterjedésének északi határaként az Alpok déli vonalát jelölték meg a szakemberek. Legdélebbi ismert előfordulását Iránban regisztrálták 2015-ben. A fajra szinte kivétel nélkül vizes élőhelyeken bukkantak rá. A Kiskunságban a Dunavölgyi-főcsatorna közelében lévő puhafaliget szegélyében került elő.


A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy a Trochosa hispanica régóta jelen van-e a területen, csak ez idáig nem sikerült észlelni, vagy a globális felmelegedést kísérő, délről történő terjedés egy újabb példájával állunk-e szemben.


A kutatók szerint a közeljövőben érdemes lesz átvizsgálni korábbi dél-alföldi gyűjtések feldolgozatlan anyagait is, további szisztematikus gyűjtésekkel feltárni az újonnan megtalált faj státuszát az Alföld faunájában.

 

Kapcsolódó cikk:

Mi csíphet meg minket?

 

Cikkajánló