Keresés eredménye

A darázspókok különös élete

A darázspókok jellegzetes mintázatukról könnyen felismerhetők. Leggyakrabban augusztusban és szeptemberben találkozhatunk velük. Ha nyitott szemmel járunk, a fűben szőtt különleges hálójukat könnyű felfedezni.

2023.08.01.

Kik laknak a rejtélyes üregekben?

Tavasszal különös lyukak jelentek meg a kertünkben. Néhány nagyobb, függőleges üreg és néhány kisebb, amelyben ferde járat vezet a föld alá. Mindkettőben ízeltlábúak laknak.

2023.05.05.

Barlangi keresztespók, az alkonyzóna óriása

Hazánk pókfaunájának e látványos képviselőjével elsősorban barlangokban találkozhatunk, esetenként azonban sötét pincékben vagy bányajáratokban is szemünk elé kerülhet. Az elmúlt években számos publikáció jelent meg erről az Európa-szerte elterjedt ízeltlábúról, amely leginkább felszíni életmódú rokonaiétól eltérő viselkedésével keltette fel a kutatók figyelmét.

2023.02.06.

Bikapókok – harcias szépségek, kifinomult vadászok

A bikapókoknak nemcsak a külseje különleges, de a viselkedése is. Nevüket például onnan kapták, hogy hímjeik veszély esetén bikára emlékeztető támadó pozíciót vesznek fel, leszegik fejüket, potrohukat magasra emelik, és így próbálnak félelmetesnek tűnni.

2022.12.05.

Ökörnyálon utaznak a kalandvágyó pókok

Valószínűleg késő ősszel az erdőt járva te is belegabalyodtál már lebegő ökörnyálba, aminek a végén egy pók landolt a ruhádon. A jelenségnek semmi köze nincs az ökörhöz. Valójában egy érdekes utazási forma, melynek segítségével a pókok új vadászterületekre indulnak.

2022.10.14.

Védett pókok okoztak riadalmat Tarnazsadányban

A Heves megyei településen az elmúlt időszakban nagy számban jelentek meg nagyméterű farkaspókok. Félni nem kell tőlük, a védett pókfajok épp a párkeresés időszakában járnak, ezért lehet most őket gyakrabban látni.

2022.10.10.

Párkereső üzemmódba kapcsolt hazánk legnagyobb pókfaja

A szongáriai cselőpókok nyár derekán indulnak párkereső portyákra, amikor a hímek a talajba fúrt járatokban megbújó nőstényeket keresik fel párzás reményében. Például a kardoskúti Fehér-tó kiszáradt medrében, ahol népes állományuk él.

2022.08.24.

Egy pók lógott be a hónap legszebb asztrofotójára

A Magyar Asztrofotósok Egyesülete minden hónapban megválasztja a legszebbnek ítélt hazai asztrofotót, ezúttal azonban nem egy gyönyörű égi objektum vagy jelenség, hanem egy pók vitte el a showt. De a látszat ellenére ezt a képet sem volt könnyű elkészíteni, a cikkből kiderül, miért.

2021.09.24.