Íme, a kedvenc kilátótok és turistaszállásotok 2018-ban

Tavaly is sok izgalmas hazai túracélpontot igyekeztünk bemutatni nektek, így nem maradhattak ki a magazinból a kilátók, és tovább dübörgött a Hónap Turistaháza rovatunk is. Kíváncsiak voltunk, nektek melyik torony és szállás tetszett legjobban.

Szerző:
TM
Fotó:
Gulyás Attila
2019. január 9.

Tavaly is sok izgalmas hazai túracélpontot igyekeztünk bemutatni nektek, így nem maradhattak ki a magazinból a kilátók, és tovább dübörgött a Hónap Turistaháza rovatunk is. Kíváncsiak voltunk, nektek melyik torony és szállás tetszett legjobban.

A Turista Magazinban tavaly bemutatott tíz turistaszállás közül tarolt az Annafürdői vendégház: a szállás a szavazatok 59%-át zsebelte be, ami 159 voksot jelentett. Második helyen végzett a Bükkzsérc külterületén található Pazsag turistaház 39 szavazattal. A dobogó harmadik fokára a Márianosztrai vendégház került 23 vokssal. Az egész éves „turistaháztermésről” itt olvashatsz részletesebben.

 

Az Annafürdői vendégházról ezt írtuk:

 

Az alig több mint 500 lelket számláló Lengyel község a Tolnai-dombság részét képező Völgység északi, a Tolnai-Hegyháttal határos részén helyezkedik el. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. égisze alatt üzemelő Lengyel-Annafürdő Turisztikai és Természetismereti Központ az anyatelepülés Annafürdő elnevezésű külterületén, természetközelinek tekinthető parkerdei környezetben, egy helyi jelentőségű természetvédelmi területen várja egész évben a látogatókat.

 

 

A Lengyel-Annafürdő Turisztikai és Természetismereti Központ szálláshely- és attrakciókínálata leginkább azok szívét fogja megdobogtatni, akik valóban természetközeli módon kívánják szabadidejüket eltölteni, és nem riadnak vissza a gyakorlatilag teljesen térerőmentes lét gondolatától. Gyermekes családoknak és kisebb baráti társaságoknak kimondottan ideális a vendégház, a nagyobb létszámú csoportok pedig a puritánabb, de nem kevésbé élhető kulcsosházba kvártélyozhatják be magukat. A kilátós lombkorona- tanösvényt, a játszóteret és a nagyvadfajokat bemutató vadasparki részt a kisebbek, míg a pihenőtó nyújtotta relaxálási/ romantikázási lehetőséget a nagyobbak fogják értékelni, a remek információs táblákkal büszkélkedő Hunyor, Szarvasbogár és Örökerdő tanösvénytrió bejárása ugyanakkor kortól és nemtől függetlenül mindenkinek ajánlott.

 

 

Kilátók közül Szuhafő ikertornyai vitték a prímet: ezekre 170 szavazat érkezett a 364-ből. 90-en voksoltak hazánk egyik legmagasabb kilátójára, a nagykanizsaira, a harmadik pedig a pécsi tévétorony lett, amire 25-en szavaztatok. Az összes tavaly bemutatott kilátóról olvashatsz itt.

 

 

A szuhafői panorámapárost így mutattuk be:

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elhelyezkedő Putnoki-dombság északnyugati szegletében fekszik egy alig százötven lelket számláló zsákfalu, amely nemcsak egy szép református templommal és egy római katolikus kápolnával, hanem rögtön két kilátóval is büszkélkedhet - a szóban forgó objektumokat 2015-ben emelték. A fémelemekkel merevített, faszerkezetű, kétszintes, mindenféle hivalkodó dizájnelemtől mentes toronypáros keleti tagja a „Centu-tetői kilátó”, míg a nyugatabbra fekvő az „Újhegyi-kilátó” nevet viseli.

Utóbbi mellett padok és asztalok várják az ücsörgésre vágyókat, ilyen luxusszolgáltatásokkal azonban elburjánzott akácfák és darazsak ostromolta társa már nem büszkélkedhet. A panoráma mindkét építmény tetejéről 360 fokos, tiszta időben pedig nemcsak Szuhafő község és környezete, hanem a Tátra vonulatrendszere is látszik. A magántőkéből létesített kilátókhoz semmilyen jelzett turistaút nem vezet, egy faluszéli tábla ugyanakkor utal a jelenlétükre.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Szavazz 2018 legjobb turistaszállására

Neked melyik a kedvenc hazai kilátód?

 

Cikkajánló