Íme, a vadiúj Zselici Csühögő

Átadták a Mecsekerdő Zrt. erdei kisvasútjához kapcsolódó fejlesztéseket. Többek között felújították az almamelléki állomásépület homlokzatát, a szerelvényeket, és sor került pályarekonstrukcióra is.

Szerző:
Mecsekerdő Zrt.
Fotó:
Guba Csaba / Mecsekerdő Zrt.
2017. szeptember 27.

Átadták a Mecsekerdő Zrt. erdei kisvasútjához kapcsolódó fejlesztéseket. Többek között felújították az almamelléki állomásépület homlokzatát, a szerelvényeket, és sor került pályarekonstrukcióra is.

 

A vasúti pálya, a gördülőállomány és kiszolgáló infrastruktúra állapota olyan mértékben leromlott az utóbbi években, hogy a kisvasút vonzerejét, az utazások számát már csak egyre nagyobb erőfeszítések árán lehetett fenntartani. Mintegy százmillió forint állami és erdészeti beruházással most fejlesztéseket vittek végbe: visszanyerte eredeti formáját az almamelléki állomásépület homlokzata, a teljes felújítást követően új funkciót kap a régi pályamesteri iroda és az egyszerű mozdonyszín, emellett megújult a MÁV-típusú régi egykapus fa áruraktár is.

 

 


Az állomáson új, fedett, faszerkezetű mozdony- és kocsiszín, illetve tűzivíz medence is épült, a megállókban magas peront és térvilágítást, valamint utastájékoztatási elemeket alakítottak ki. Az állomás területén teljes pályarekonstrukcióra is sor került, valamint teljes felújításon esett át kettő C-50-es mozdony, két „Dunakeszi” zárt kocsi és két „Maszolaj” nyitott kocsi is.

 


A Mecsekerdő Zrt. által üzemeltetett Almamelléki Állami Erdei Vasút hazánk két, 600 mm-es keskenynyomtávú vasútvonalának egyike, így igazi kuriózumnak számít. A jelenleg Almamellék és Sasrét-puszta között közlekedő Zselici Csühögőnek évente közel hat-hétezer utasa van, a menetrend szerinti járatokon kívül különböző rendezvények, túrák, az erdei iskolai oktatás vagy szervezett csoportok keretében is közkedvelt kirándulási célpontnak számít. A kisvasút szerelvényei fél óra alatt teszik meg a mintegy 7 km hosszú utat. A sínpár nádasokkal szegélyezett halastavak mellett halad, utazás közben gyönyörködhetünk a jellegzetes, lankás zselici dombokban, a csodás sasréti erdőkben, és köszönthetjük az itt-ott felbukkanó szarvasokat és vízimadarakat is.

 

 

 

Még több kisvasutas cikket találsz ide kattintva.

 

Cikkajánló