Indul a műanyagmentes július

Július 1-jével kezdetét vette az egy hónapig tartó műanyagböjt, aminek a végén remélhetőleg minél több műanyagmentes megoldás épül be az életünkbe. Cikkünkben hasznos és egyszerű tippeket is találsz, ha szeretnél csatlakozni a kezdeményezéshez.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Plastic Free July
2021. július 1.

Július 1-jével kezdetét vette az egy hónapig tartó műanyagböjt, aminek a végén remélhetőleg minél több műanyagmentes megoldás épül be az életünkbe. Cikkünkben hasznos és egyszerű tippeket is találsz, ha szeretnél csatlakozni a kezdeményezéshez.

Mindenki tehet azért, hogy csökkentsük az életünkben a felesleges műanyag használatát. A szelektív műanyaggyűjtés nem jelent 100%-os megoldást, hiszen sok műanyagfajta nem újrahasznosítható, és ami igen, azoknak a termékeknek a minősége is már csökkentett értékű lesz.

A legnagyobb problémát az egyszer használatos műanyagok jelentik, amelyek sokszor csupán néhány percig vannak kézben, majd hosszú-hosszú évekig lebomlás nélkül kallódnak szeméttelepeken vagy rosszabb esetben a természetben, hatalmas műanyagszigeteket alkotva. A vizekbe kerülve pedig egy részük mikroműanyagok formájában landol az élőlények gyomrában, felhalmozódik a termőföldekben, és így a mi szervezetünkbe is bekerül a táplálékkörforgás által. Egy tanulmány szerint

egy év alatt nem kevesebb, mint egy bankkártyányi műanyagot fogyasztunk el.

Viszlát, szívószál!

Előrelépés, hogy idén július 1-től forgalomba hozni már tilos bizonyos egyszer használatos műanyag terméket. A jogszabály a következőkre vonatkozik: fültisztító pálcika, evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika), tányér, szívószál, italkeverő pálcika, léggömbökhöz való pálca, polisztirolból készült ételtároló edény, azaz ételtartó, különösen az olyan doboz, tetővel vagy anélkül, amely az elviteles vagy helyben fogyasztandó készétel tárolására szolgál, polisztirolból készült italtároló, italtartó pohár, beleértve a tetőt, kupakot, fedelet is.

Azokra a könnyű műanyag tasakokra is vonatkozik a rendelet, amelyek 15-50 mikron vastagságúak, ezért a vastagabb, sokszor használható műanyag zacskók továbbra is forgalomban maradhatnak. 2023. január 1-től pedig tilos lesz a nem polisztirolból, hanem más műanyagból készült, egyszer használatos italtartó pohár forgalomba hozatala, beleértve annak tetejét és fedelét is.

Egy hónap műanyag nélkül

A 2011-ben Ausztráliából indult Plastic Free July akció célja, hogy segítsen az embereknek elindulni egy műanyagmentes élet kialakításában. Természetesen ez nem megy egyik napról a másikra, valakinek könnyebben, valakinek nehezebben sikerül az átállás, de a kezdeményezés célja az, hogy mindenki a saját ritmusában, de kezdjen tenni is valamit.

Néhány egyszerű megoldás

A Plastic Free July mozgalom oldalán sok hasznos tippet találhatsz, hogyan kezdj neki, milyen módon tudod csökkenteni a műanyag szemét halmozódását. Érdemes a legalapvetőbb dolgokkal kezdeni, amelyekkel minden nap találkozunk, és amiket a legkönnyebben ki tudunk váltani:

  • PET-palackos ásványvíz és üdítők helyett használj újratölthető kulacsot, amelyekből ma már a korszerű BPA és BPS-mentes műanyag mellett sokféle üveg és fém verziót is beszerezhetsz. A hazánkban is elindult Töltsd újra (Refill)-akció keretében pedig már nemcsak otthon, a munkahelyen és a köztéri kutaknál töltheted újra a kulacsod, hanem éttermek, irodák, boltok is készségesen adnak neked friss vizet azokon a helyeken, ahol „ingyen csapvíz” feliratú matricát látsz kiragasztva. Ebből a cikkünkből kiderül, hol találsz ilyen helyeket és működő közkutakat.
  • Vásárlásnál ne fogadj el műanyag zacskót vagy szatyrot, vigyél magaddal vászontáskát, anyagból készült szatyrot, tasakot. A következő vicces indiai kisfilmben pedig egyéb alternatív ötleteket is kaphatsz, ha épp nincs nálad egyik sem.
  • Kerüld az agyoncsomagolt termékeket, zöldségek és gyümölcsök esetén pedig válaszd inkább a csomagolás nélkülieket.
  • Elviteles kávédat kérd a saját, magaddal vitt poharadba, termoszodba.
  • Ne kérj szívószálat az italodba.
  • Olyan helyen ebédelj, ahol nem műanyag étkészletet adnak, elvitel esetén pedig vidd magaddal saját dobozod, abba kérd. Levesek esetén egy befőttesüveg is megteszi.

Tavaly körülbelül 326 millió ember vett részt a Műanyagmentes Július mozgalomban. Azért jó, hogy egy hónapig tart, mert ez elég hosszú idő ahhoz, hogy a kezdetben nehéznek tűnő kihívások a végére már rutinként épüljenek be a mindennapjainkba, és ez az, ami a cél lenne, hogy amihez ma természetszerűleg műanyagot, ahhoz később már szokásként valamilyen sokkal természetesebb eszközt használjunk.

Cikkajánló