Indul a Nagy téli madárles!

Számold te is az etetők, parkok, kertek madarait, így te is segítheted az MME munkáját. Az akcióban bárki részt vehet előzetes természetismereti képzés nélkül, csupán fél órát kell szánni tollas barátaink megfigyelésére.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
MME
2022. december 21.

Számold te is az etetők, parkok, kertek madarait, így te is segítheted az MME munkáját. Az akcióban bárki részt vehet előzetes természetismereti képzés nélkül, csupán fél órát kell szánni tollas barátaink megfigyelésére.

Az év végi téli szünetre időzítette az MME (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület) a Nagy téli madárles programjának kezdetét, hogy minél többen részt tudjanak venni benne.

December 28-30 között lesz a kiemelt időszak, ekkor kell az első számlálást végezni, mindössze fél óráig. Ezután a leglelkesebb számlálók akár folytathatják is az akciót, mert egészen február 28-ig tart a téli madárles akció.

A számlálás adatait kétféleképpen is rögzíthetjük. A könnyebbik módszer, ha okostelefon segítségével a Turdus nevű applikáció használjuk. De ha valaki mégis jobban szeretné kézzel írni az adatokat, annak az itt letölthető poszter utolsó oldalán található adatlapot kell kinyomtatni. Viszont utóbbi esetben is muszáj lesz digitálizálni a számokat, mégpedig az itt található internetes adatbázisba kell majd felvinni az adatokat.

Hogyan csináld?

Először is válassz ki egy megfelelő helyet. A Nagy téli madárles megfigyeléseit elsősorban madáretetők környékén kell végezni, ezért olyan madáretetőt vagy valamilyen természetes táplálkozóhelyet válassz, amit a madarak rendszeresen látogatnak a tél folyamán! Fontos, hogy legyen egy kényelmes megfigyelőhelyed, amelyről jó a rálátás és ahonnan több héten keresztül lehetőséged lesz a madarak számlálására. Ha kiválasztottad a megfigyelés helyét (ahol ülsz vagy állsz), akkor lehetőség szerint az egész szezonban onnan végezd a megfigyeléseket.

A megfigyelés időpontja sem mellékes. Lehetőség szerint a délelőtti órákban végezd a számlálást, és minden esetben 30 percig tartson a megfigyelés. Fontos, hogy mindenképpen rögzítsd a számlálások kezdésének időpontját! Ha a Turdus alkalmazást használod az adatok rögzítésére, akkor elindul az idő mérése, és értesít a számlálás végéről is.

Ha teheted, minél több héten keresztül, hetente egyszer végezd el a számlálást, és lehetőleg ugyanabban a napszakban, mert így születnek majd a legértékesebb adatok.

Olyan napokat jelölj ki megfigyelésre, amelyeken biztosan el tudod azt végezni. Fontos, hogy két megfigyelés között elteljen közel egy hét. Ha például az egyik héten vasárnap számlálsz, akkor a következő alkalom ne a hét elején (hétfő-szerda), hanem a második felében legyen (péntek-vasárnap).

A számlálás menete

Számold meg az egyszerre látható egyedek számát minden észlelt faj esetén, és jegyezd fel ezt a számot a számlálólapra, vagy rögzitsd az app-ban. Ne add össze a számokat! A számlálás során egyszerre csak az egyes fajok legnagyobb egyedszámát kell rögzítened. Az adott napi számlálás végén az egyidejűleg látott legnagyobb egyedszám lesz a végső számod az egyes fajok esetében.

A madárfajok azonosításában segítségedre lehet a már említett poszter, amit érdemes tanulmányozni, hiszen ezen megtalálod az etetők gyakori madarait. De az MME honlap Tudástárában elérhető Magyarország madarai oldalakat is böngészheted, vagy a Madárhatározó app is segítségedre lehet. A Turdus applikáció Téli madárles moduljában is megtalálhatóak a 24 leggyakoribb faj határozását segítő képek, de hosszú távon egy terepi határozókönyv beszerzése sem elvetendő ötlet.

Ha kedvet kaptál a Nagy téli madárleshez, akkor nézd meg a további részleteket az MME oldalán ide kattintva, ahonnan a Turdus nevű applikációt is letöltheted.


Cikkajánló