Ingyenes kéktúrás vetélkedő gyerekeknek

Idén is elindul az Indulj el egy úton nevű természetismereti vetélkedő, amelyre négyfős általános iskolás csapatok jelentkezését várják. A részvétel ingyenes a kalandnak sem utolsó, többfordulós és értékes díjakkal jutalmazott csapatversenyen. A vetélkedő kitalálóját és főszervezőjét kérdeztük a részletekről.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Sajtos József
Burger Barna
Mokran János
2017. november 10.

Idén is elindul az Indulj el egy úton nevű természetismereti vetélkedő, amelyre négyfős általános iskolás csapatok jelentkezését várják. A részvétel ingyenes a kalandnak sem utolsó, többfordulós és értékes díjakkal jutalmazott csapatversenyen. A vetélkedő kitalálóját és főszervezőjét kérdeztük a részletekről.

 

TM: Honnan jött a kéktúra szeretete és a vetélkedő ötlete?
Sajtos József: A túrázást, a természetjárást már általános iskolásként is nagyon szerettem. A nyári táborokban rengeteget túráztunk, de otthon is szinte mindig a szabadban voltunk a korombéli srácokkal. Ezt követően jöttek a gimnáziumi évek, amikor Sűdy Péter tanár úr vezetett be a vándortáborozás rejtelmeibe. Első zempléni barangolásunk örökre emlékezetes marad. A diploma megszerzése után tanítani kezdtem a seregélyesi általános iskolában. Már az első évben beindítottam a „földrajzszakkört”, amely a természetjárást kedvelő gyerekek gyűjtőhelye lett. 3-4 hetente hosszabb túrákat szerveztünk, telente és nyaranta pedig rendszeresen táboroztunk. A többévi táborozást követően 2002-ben jött az ötlet, hogy induljunk el az Országos Kéktúrán, amelyet azóta már végigjártuk. Jelenleg a Dél-dunántúli Kéktúra útjait koptatjuk. A vetélkedő ötlete is e forrásból fakad. 16 éven keresztül madárismereti vetélkedőt szerveztünk, nagy sikerrel. Pár éve úgy gondoltuk, váltanunk kell. Azóta is szeretjük a madarakat, de az Országos Kéktúra útvonalát feldolgozó vetélkedő már közelebb áll hozzánk.

 

 

TM: Hány éve rendezik meg a vetélkedőt, és mi a témája?
Sajtos József: Az Indulj el egy úton természetismereti vetélkedőt két éve kezdtük. Az első évben Hollóházától Putnokig „gyalogoltunk”. A második évben a Bükk, a Mátra és a Cserhát következett, ebben a tanévben pedig a Börzsöny, a Visegrádi-hegység és a Pilis tájain kalandozunk. A vetélkedő alapja az Országos Kéktúra, az aktuális szakasz által érintett tájak természeti, történelmi, néprajzi értékei, turisztikai érdekességei, valamint az adott terület nemzeti parkja, jelen esetben a Duna-Ipoly Nemzeti Park. Több feladatunk foglalkozik a magyar turizmus és hegymászás múltjával, jelenével, jelentősebb eredményeivel. Van egy olyan határon túli hegyvidék, amely kitörölhetetlenül beírta magát a magyar természetjárás és hegymászás történetébe: a Magas-Tátra.

 



TM: Ez mind nagyon klasszul hangzik, de alapvetően mi a célja a kezdeményezésnek?

Sajtos József: Szeretnénk megismertetni a gyerekekkel (és a felnőttekkel is) a kéktúra útvonalát, Magyarország rejtett szépségeit, értékeit. A remélhetőleg érdekes és izgalmas feladatokkal a valódi természetjárás iránti igényt is szeretnénk felkelteni minél több diákban, szülőben, tanárban. Célunk az ismeretterjesztés is, hiszen akár a valóságban, akár virtuálisan túrázunk, tapasztalati úton rengeteg új ismeretet, információt szerezhetünk. Szeretnénk partnereink tevékenységén keresztül megmutatni idei túraszakaszunk és a határon túli hegyvidék földtani sajátosságait, növény- és állatvilágát, történelmi és néprajzi emlékeit, értékeit. Számunkra nagy örömet okoz az is, ha több száz érdeklődő diák számára hasznos időtöltést, izgalmas perceket, órákat szerezhetünk. Reméljük, a feladatmegoldás közben a csapatok valódi csapattá kovácsolódnak, s ezt az érzést, a közös munka, az együttlét örömét túráik alkalmával terepi viszonyok között is megtapasztalják majd. Az elmúlt évben mintegy 200 csapat vett részt a vetélkedőn itthonról és a határon túlról. Reméljük, idén ennél is többen jelentkeznek a virtuális barangolásra.

 

 

TM: Van-e esetleg arról tapasztalat, hogy a vetélkedő hatására mentek kirándulni, kéktúrázni, kutatómunkára a csaptok?
Sajtos József: Igen, szerencsére van ilyen tapasztalat. A kutatómunka az alap, a csapatok jelentős részénél fellelhető. Sokszor nem elégednek meg csak azokkal a forrásokkal, amelyeket mi megadunk, hanem saját maguk is keresnek, kutatnak újak után. Sok szép, eredeti megoldással találkozhattunk a javítás folyamán. Több csapatról tudjuk, hogy megvásárolta a kéktúra igazolófüzetét, és elkezdte a kéktúrát, de még többről azt, hogy kedvet kaptak a túrázáshoz, és több alkalommal is bakancsot húztak, és hosszabb-rövidebb távot teljesítettek lakóhelyük környékén. Több iskolában elkezdték az ismerkedést a turistatérképekkel, gyakorolják a jelek olvasását, értelmezését. Van olyan iskola, amely külön szakkört alakított ki a vetélkedőre építve. Reméljük, virtuális túránk egyre több diákban, családban, iskolában kelti fel az érdeklődést a valódi természetjárás iránt!

 


TM: Milyen feladatokat kapnak a csapatok, hogyan zajlik ezek kidolgozása?
Sajtos József: Indulásnál sokan kérdezték, problémát jelent-e, hogy ők még nem jártak az adott tájegységen, vagy különböző okok miatt nem tudnak eljutni távolabbi tájakra. Ez egyáltalán nem gond. A vetélkedő nem követeli meg a helyszíni tapasztalatot. Feladataink játékosak, főleg logikára épülnek. A megoldási folyamattal s magával a megoldás eredményével nyújtunk új információkat a gyerekeknek. A feladatok a levelezős fordulókban még előzetes ismeretanyagot sem követelnek meg, hiszen az esetek többségében a megoldáshoz szükséges forrásokat vagy azok elérhetőségét megadjuk. A feladatok természetesen követik a kéktúra útvonalát.

 


TM: Technikailag hogyan zajlik a vetélkedő, pl. a válaszok hogyan jutnak vissza a szervezőkhöz?
Sajtos József: A vetélkedő első fele alapvetően elektronikus úton zajlik. A feladatokat a már említett oldalról lehet letölteni, a megoldásokat pedig az induljelegyuton2016@gmail.com címre várjuk. Az egyes fordulóknak lesznek olyan feladatai, amelyekben valamilyen alkotást (festmény, rajz, plakát) kell készíteni. Ezeket a 3. forduló után postai úton várjuk a csapatoktól, hiszen ezekből az alkotásokból kiállítást is szervezünk majd.

 


TM: Kik és hogyan jelentkezhetnek a vetélkedőre, mi a jelentkezési határidő?
Sajtos József: A vetélkedőre általános iskolás korosztályú gyerekek jelentkezhetnek, három kategóriában itthonról és a határon túlról. Külön csoportban indulnak a 3-4, az 5-6. és a 7-8. évfolyamos diákok. A seregélyesi csapatokat külön értékeljük. Jelentkezni a vetélkedő hivatalos oldalán lehet a jelentkezési lap kitöltésével. Határidő 2017. november 20. Fontos tudnivaló, hogy egy csapat 4 főből állhat. Nem kötelező érvényű, hogy minden csapattag azonos iskolába járjon. Baráti társaságok, egyesültek tagjai is alkothatnak csapatokat. Fontos tudnivaló, hogy a vetélkedő ingyenes, vagyis nincs nevezési díj.

 

 

TM: Mit lehet tudni a jövő évi döntő menetrendjéről?
Sajtos József: A három levelezős forduló után a döntőbe kategóriánként a legeredményesebb 10-12 csapatot hívjuk meg. Ezenkívül a határon túli csapatok közül a legjobban teljesítők szintén részt vehetnek az utolsó megmérettetésen. A döntő 2018. április 27-én, pénteken lesz Seregélyesen. A nagyobb távolságból érkező csapatok részére térítésmentesen szállást és étkezést is tudunk biztosítani. A döntő alapvetően két fordulóból áll. Délelőtt írásbeli feladatokat oldanak meg a gyerekek, majd ebéd után egy olyan stratégiai játék veszi kezdetét, amelyben a csapatok saját tudásuk, ismereteik alapján határozhatják meg, mely feladatokkal küzdenek meg. Reméljük, jövőre már az időjárás sem akadályoz bennünket, s több feladatot szabadtérre is kihelyezhetünk.
A döntő idején több olyan kiállítás látható a vetélkedő helyszínén, amelyek együttműködő partnereinket mutatják be, illetve segítik a délutáni forduló feladatainak megoldását. A feladatokat folyamatosan javítjuk, s amíg a pontok összesítése zajlik, érdekes előadásokkal „fárasztjuk” tovább a versenyzőket. A felnőttek számára földtani terepbejárást szervezünk, tehát nekik is érdemes terepre alkalmas ruházatban érkezniük.

 

 

TM: Milyen díjazásban részesülnek a csapatok?
Sajtos József: Azt hiszem, a díjakra nem lehet panasz. Több támogatónk, együttműködő partnerünk ajánlott fel szállást, ingyenes belépőjegyeket, programot, tárgyi és könyvjutalmat a csapatoknak és felnőtt segítőiknek. Egyes partnereink előadást, rendhagyó foglalkozásokat biztosítanak a legjobb csapatok iskoláinak. Több csapat Turista Magazin-előfizetésben is részesülhet.

 

 

TM: Egy ilyen vetélkedő megszervezése és a döntő lebonyolítása nem egyszerű feladat, csapatmunkát felételez.
Sajtos József: Ez pont így van, és a népes segítői hátteret két részre bontanám. Egyrészt van egy jól együttműködő, közel 20 éves tapasztalattal rendelkező háttércsapat, amely iskolánk tantestületét, valamint az adminisztratív, technikai kollégákat jelenti. Ők az adminisztrációban, a feladatok javításában, a verseny döntőjének lebonyolításában segítenek. A feladatok elkészítését, a feladatsorok összeállítását szinte családi vállalkozásban végezzük. Peti és Marci fiam, akik szintén szakmabeliek, a feladatok megtervezésében, elkészítésében segédkeznek, míg feleségemnek az ellenőri és kritikai szerep jutott.

A külsős szakmai partnereink szintén népes csapatot alkotnak. A vetélkedőt szakmailag és különböző értékes díjakkal támogatja a Magyar Természetjáró Szövetség, a Galyatető Turistacentrum, a kektura.hu, a Turista Magazin, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Tátrai Nemzeti Park, a Pilisi Parkerdő Zrt., a „Magyarok a világ nyolcezresein”, valamint a Hazajáró csapata. Nagy segítséget nyújt a megvalósításban, a verseny lebonyolításában és a díjazásban iskolánk fenntartója, a Baptista Szeretetszolgálat, Seregélyes Nagyközség Önkormányzata, a Seregélyesi Általános Iskola Alapítványa és a Pelikán-ház Erdei Iskola is. Köszönet a támogatásukért! A verseny kiírója, koordinátora, mindenese a Seregélyesi Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola.

Cikkajánló