Itt az első videó a karsztvidék hiúzáról

Az eddig sem volt ismeretlen tény, hogy az Aggteleki Nemzeti Park területén él hiúz, de ez a legelső alkalom, hogy sikerül videóra venni.

Szerző:
anp.hu
Fotó:
Shutterstock
2016. február 17.

Az eddig sem volt ismeretlen tény, hogy az Aggteleki Nemzeti Park területén él hiúz, de ez a legelső alkalom, hogy sikerül videóra venni.

Illusztráció

 

A kameracsapda felvételén látható kifejlett példány komótosan sétálva tűnik el a homályban. A nemzeti park zoológiai referense szerint a hátramaradt nyomokból az is kiolvasható, hogy nem egyedül él a nagymacska, és kis szerencsével a jövőben további felvételekre is számíthatunk.


A hiúz lakta erdőben persze bármikor nyugodtan kirándulhatunk - írja az Aggteleki Nemzeti Park a honlapján. A hiúz nagyon kerüli az embert, vadon élő példánnyal találkozni legalább olyan ritka pillanat, mint nyerni a lottón - teszik hozzá.

 

 

Miért fontosak a kameracsapdák?

 

A kameracsapdák fotóinak és filmfelvételeinek segítségével, illetve a DNS-minták azonosításával nyomon követhetők a hazánkban élő olyan ritka állatok, mint a farkasok és a hiúzok. A vadkamerák számos információval segíthetik a kutatómunkát, és például a farkasok esetében még mindig gyakori illegális kilövések elleni harcban is fontosak: segítségükkel beazonosíthatók az elejtett állatok.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Zselyke, a farkaslány szemez a kamerával és nagyon cuki

Hiúz a Zemplénben

Sakálvokál, mosómedvék és mesebeli rókák - Vadaspark-látogatás Budakeszin

Cikkajánló