Izgalmas túrák gyönyörű tájakon – Hétvégi programajánló

Október első hétvégéjére is remek kirándulóidő ígérkezik, így aki teheti, tervezzen szabadtéri programokat. Ehhez adunk néhány tippet az ország különböző pontjairól, a Fertőtől Budapesten át Ipolytarnócig.

Szerző:
Turista Magazin
2023. október 3.

Október első hétvégéjére is remek kirándulóidő ígérkezik, így aki teheti, tervezzen szabadtéri programokat. Ehhez adunk néhány tippet az ország különböző pontjairól, a Fertőtől Budapesten át Ipolytarnócig.

Túra a város felett

Október 6-án van a Földtani sokszínűség világnapja, vagy más néven Geotóp-nap. Ebből az alkalomból két programot is ajánlunk. A budapesti Sas-hegyen induló 2,5 km-es tematikus túrán a Sas-hegy fő tömegét alkotó dolomit lesz a főszereplő. A túrán sok más érdekesség mellett kiderül például, hogy miként hatott a dolomit a Sas-hegy különleges élővilágának kialakulására, de természetesen a Sas-hegy híres sziklaalakzatait: a Medve-sziklát és a Beethoven-sziklát is útba ejtik majd.

Mikor?

2023. október 7. 10.30 – 12.30

Hol?

Sas-hegyi Látogatóközpont, Budapest XI., Tájék u. 26.

Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Ipolytarnóci programkavalkád

Még mindig maradunk a Geotóp-napnál, de a helyszín már a világhírű ipolytarnóci Miocén Park, ahol 9 és 17 óra között sokszínű programkínálatból választhatnak majd a látogatók. Ezen a napon is lesznek túrák a geológiai tanösvényen, ahol feltárul a környék sok millió éves múltja, és természetesen a világhírű lábnyomokat is megtekinthetik majd. Délután 13.30-kor az Állatok világnapja alkalmából lesz természetbúvár foglalkozás, amelyre a kicsiket és nagyokat egyaránt várnak.

Mikor?

2023. október 7. szombat 9.00 – 17.00

Hol?

Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület és Bemutatóhely

Bővebb információ ide kattintva érhető él.

Őszi hangulatban Bugacon

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szakvezetéses túrára várja az érdeklődőket a bugaci Nagyerdőbe. A 6 km-es túra útvonala a Boróka tanösvényen vezet majd, s miközben a részvevők az őszülő táj szépségeit élvezik, számos érdekességet is megtudhatnak az alföldi erdőkről, illetve a Homokhátságra jellemző buckavidék természeti értékeiről. A program végén a Pászortmúzeumba is betérnek majd.

Mikor?

2023. október 7. 9.00 – 13.00

Hol?

Bugac, Karikás Csárda

Bővebb információ ide kattintva érhető el.

Kutyás túra Tihanyban

Az Állatok világnapja alkalmából a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei könnyű túrára invitálják az állatbarát érdeklődőket és házi kedvenceiket a tihanyi Belső-tó környékén. Az Állatvédelmi Témahét keretében meghirdetett túrán szó esik majd arról, hogyan is kiránduljunk kedvenceinkkel a természetben, milyen viselkedési szabályokat kell szem előtt tartani, illetve milyen problémák merülhetnek fel ezzel kapcsolatban.

Mikor?

2023. október 7. szombat 9.00 – 10.00

Hol?

Tihany, Belső-tó

Bővebb információ ide kattintva érhető el.

Kenutúra a Fertő nádasában

A túra során a Fertő nyugati oldalán a nádasok, a csatornák és a nádasba záródott belső tavak szinte zavartalan élővilágát ismerhetik meg a látogatók. A Csárdakapui-csatorna és a Kládler-tó közötti részen a figyelmes szemlélődőt megannyi csoda várja: például a rencés hínár az aranysárga virágú "rovaremésztő" rencével, a nádasban élő madarak, például barkóscinegék, kócsagok, gémek és különféle récék.

Mikor?

2023. október 7. szombat 9. 00 – 12.00

Hol?

Csárdakapui-főcsatorna (Balf és Fertőrákos között)

Bővebb információ ide kattintva érhető el.

Cikkajánló