Jenő, a gólya, Horvátországból jelentkezett

GPS-jeladó segítségével követnek két gemenci fekete gólyát madártani szakemberek, a hátukra szerelt műholdas nyomkövetőről érkező adatok az eddigieknél pontosabb információkat nyújtanak majd a gólyák vándorlási útvonaláról és a rájuk leselkedő veszélyekről.

Szerző:
MTI
TM
Fotó:
Kalocsa Béla / Gemencz Zrt.
2015. szeptember 9.

GPS-jeladó segítségével követnek két gemenci fekete gólyát madártani szakemberek, a hátukra szerelt műholdas nyomkövetőről érkező adatok az eddigieknél pontosabb információkat nyújtanak majd a gólyák vándorlási útvonaláról és a rájuk leselkedő veszélyekről.

A programot kezdeményező és finanszírozó Gemenc Zrt. a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, illetve a Bajai Ifjúsági Természetvédelmi Egyesülettel közösen végzi a megfigyelést. Az adatokat Kalocsa Béla, a madártani egyesület feketególya-védelmi programkoordinátorának vezetésével dolgozzák fel.

A szakemberek két fekete gólyára, Jenőre és Beára szereltek GPS-jeladót; a hím a Vén-Duna partján, a tojó a Pörbölyi-erdőben fészkelt. Bea augusztus közepén, Jenő néhány napja indult útnak, és utóbbiról a nyomkövetőnek köszönhetően lehet tudni, hogy jelenleg a horvátországi Kopácsi-réten tartózkodik.


A tojó útjának első napján 272 kilométert tett meg, az éjszakát Szerbiában, Bozevac mellett töltötte, majd másnap hajnalban továbbrepült kelet felé, a 70 kilométerre fekvő Crnajka közelébe. Innen augusztus 23-án indult tovább. Augusztus 24-én a szerb-román-bolgár határtól indulva 264 kilométert tett meg a bulgáriai Pistigovóig, 25-én Plovdiv mellett éjszakázott, és azóta is a környékbeli rizsföldeken vadászva készül az út folytatására.

A nemzetközi gyakorlatot követve a felnőtt madarakat a fészkükön hálóval fogták be akkor, amikor a tollazatukat váltó fiókáknak élelmet vittek. A körülbelül 20 grammos jeladót úgy rögzítették a gólyák hátára, hogy az a mozgásukban ne korlátozza őket. A jeladó a GPS-helymeghatározó által megadott földrajzi koordinátákat SMS-üzenetben küldi el a magyar kutatóknak; az adatok bármikor letölthetők, és a madarak által megtett út térképen is megjeleníthető.


A nyomkövető rendszer egy GSM-modulnak köszönhetően SMS-üzenetekkel is képes kommunikálni, így a szakembereknek lehetőségük van alapvető beállításokat, például az adatküldés gyakoriságát megváltoztatni. Ha a GSM-jel gyenge, a rendszer tárolja az adatokat, majd akkor küldi tovább, amikor a madár megfelelő lefedettségű területre ér.

 

Helyére kerül a jeladó 


A Gemenc Zrt. szerint a műholdas nyomkövetéssel az erdőgazdaság és a természetvédelmi szervezetek olyan helyeken is figyelemmel tudják kísérni a madarak útját, ahol terepi megfigyelés nem lehetséges. Az útvonal kirajzolódásával feltérképezhetők a vonulás során a gólyákra leselkedő veszélyek, és pontos információkat kaphatnak a kutatók arról is, hogy a madarak nappal vagy éjjel repülnek, mennyi időt töltenek mozgással, illetve mekkora utat tesznek meg naponta, megszakítják-e hosszabb-rövidebb időre útjukat, valamint arról, hogy hol telelnek.

Magyarországon 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük mintegy 40 pár a Gemenci-erdőben. Az itteni populáció a világ legnagyobb sűrűségű feketególya-állománya. A Gemenc Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi munkájában jelentős gyakorlati segítséget nyújt majd a két fekete gólya GPS-es megfigyelése. A nyomkövető programot korábban már megelőzte a Keselyűsön webkamerával dokumentált feketególya-pár megfigyelése, valamint a nagyközönség számára valós időben történő internetes közvetítése a Gemenc Zrt. honlapján.


Kapcsolódó cikkeink:

Megkezdődőtt a szarvasbőgés - túrák vezetővel

Újra gyülekeznek a kék vércsék

Zselyke, a farkaslány szemez a kamerával

Cikkajánló