Jó kilátásokat ígér az új mozgalom a Pilisben

Indulhat a pecsétgyűjtés! A Piliscsabai Természetjáró egyesület (PITE) "Pilisi Kilátások" címmel indított új túramozgalmat.

Szerző:
PITE
Fotó:
Horváth Béla
Gulyás Attila
2015. február 9.

Indulhat a pecsétgyűjtés! A Piliscsabai Természetjáró egyesület (PITE) "Pilisi Kilátások" címmel indított új túramozgalmat.

11 csodás kilátóponton kell összegyűjtened a bélyegzőket. A Fekete-hegy, Kétágú-hegy, Fekete- kő, Kémény-szikla, Pilis, Basina, Nagy-Kopasz, Vörös-hegy, Oszoly, Hosszú-hegy, Nagy-Kevély tetején, ha vittél magaddal bélyegzőpárnát és vásároltál igazolófüzetet, máris egy újabb bélyegzőlenyomattal lehetsz gazdagabb.

 

Ha összegyűjtötted az összes lenyomatot, a füzetet személyesen, vagy postai úton el kell juttatnod a Piliscsabai Természetjáró Egyesülethez.


A teljesítés kezdőpontja és időtartama nincs korlátozva.
A kilátópontok mindegyike jelzett turistautak mentén található.
A jelzett úton haladj, ne tégy kárt az erdő fáiban, növényeiben, állataiban!
Tartsd be az aktuális tűzvédelmi szabályokat!

Díjazás:

A teljesítőket sorszámozva rögzítjük, és egy kitűzővel jutalmazzuk. A túramozgalomhoz 100 db igazolófüzet és kitűző készül, ha elfogy, újfajta kitűzőt készítünk (tehát akár többször is érdemes teljesítened).
Már megvásárolható a második kiadású füzet az új kitűzőért! Ebből is 100db készült.
Kérjük, ha valamelyik pecsételőhelyen rongálást észleltek (sajnos már volt ilyen), jelezzétek a PITÉ-nek, lehetőleg egy fotó kíséretével, hogy tudják, mire számítsanak felújítás előtt.
Ebben az esetben elfogadnak igazolásképpen egy fényképet is!


Az igazolófüzetekhet többféleképpen lehet hozzájutni:

Megvásárolható Piliscséven a Béke utca 68. sz. alatti virágboltban (Nyitvatartása: H-P 8:00-16:00, Szo 8:00-12:00, V 8:00-11:00) és Piliscsabán a Fényesliget Kávézóban.
A kávézó pontos címe: Piliscsaba Batthyányi u.1.(Hétfőtől szombatig reggel 10-től este 22 óráig.)
A füzet kérhető postai úton is, az Egyesület e-mail címén. Ez esetben előre utaljátok át a füzet árát és (küldeményenként, tehát 1 füzet, vagy 5 füzet is mehet egyben) 200 forint postaköltséget az Egyesület számlaszámára. Az átutalás megtörténtét jelezzétek e-mail-ben.


A füzet ára 800Ft/db. Az ár tartalmazza a díjazást (kitűző) és a díjazás esetleges postaköltségét is. Egyesületünk tagjai az igazolófüzethez és természetesen a kitűzőhöz is dijtalanul juthatnak hozzá!

Az Oszolyon jelenleg nincs pecsét (mert ellopták), az ottjártatokat igazolhatjátok fotóval, vagy válaszoljatok az alábbi kérdésre: A szikla peremén lévő kereszten (ami nem pont a csúcson található) van egy fából faragott portré. Női, vagy férfi arcot ábrázol?

 

 

Kilátás a klastrompusztai Kémény-szikláról

 

A felkeresendő helyek rövid leírása:

A Kétágú-hegy a Pilis-vonulat hosszan elnyúló gerince. Kilátópontja 504m-es magasságban van. Legkönnyebben Kesztölcről érhetitek el, a K Z ZΔ jelzéseken.

A Fekete-hegy Pilisszentlélek és Kesztölc között helyezkedik el. Magassága 558m. Mindkét irányból megközelíthető a Z+ jelzésen.

A Fekete-kő (Hrebeny) megközelíthető a Pilis-nyeregből a ZΔ, vagy a Kétbükkfa-nyaregből a Z+ZΔ jelzéseken.

Kémény-szikla, a Klastrompusztától É-ra lévő sziklabástya neve. A pálos kolostor romjaitól a S Z+ ZΔ jelzéseken, vagy a „Vörös úton” a PΊ P Z+ ZΔ útvonalon közelíthető meg.


A Pilis a Dunántúli-középhegység legmagasabb hegye. A bélyegző azonban nem a legmagasabb ponton, hanem a D-i oldal kisebbik tisztásán található. Megközelíthető a Kétbükkfa-nyeregből, vagy Pilisszántóról a Z jelzésen egy nagyon rövid ZΔ kitérővel.


A Basina 378m magas sziklája a Csévi-barlang fölött található. Legkönnyebben Piliscsévről érhető el a P majd a Pincefalutól a PΔ jelzésen.

A felkeresendő kilátóhelyek:

A Nagy-Kopasz 447m-es teteje (ahol remélhetőleg hamarosan kilátó is épül) Piliscsabához van a legközelebb. A vasútállomásról az új KΔ jelzésen juthatsz el a bélyegzőhöz.


A Vörös-hegy-en 370m-es magasságban található Gyula pihenő a 10-es út mentén álló Kopár csárdától közelíthető meg a P vagy a P↺ jelzésen.

A Hosszú-hegy-re a Szántói-nyeregből a Z jelzésen, vagy a Csobánkai-nyeregből a K Z jelzéseken juthatsz fel a legkönnyebben.


Az Oszoly-csúcsra, ha nem vagy sziklamászó, Csobánka központjából a S+ SΔ jelzéseket követve tudsz felmenni.


A Nagy-Kevély 534m-es csúcsa sokfelől megközelíthető. Budapestről (Csillaghegy) a P-on, a 10-es út felől a K P vagy Z P jelzésű turistautakon. Mehetsz Csobánka felől is a P-on, de legközelebb Pilisborosjenőhöz van, ahonnan a P P útvonalon juthatsz fel.


Az itt leírtakat nem kell betartani. A leírások csak tájékoztató jellegűek. Vegyél elő egy Pilis térképet és tervezd meg túráidat, ahogy neked tetszik!

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:
Vigyázz, kész Oszoly! - VIDEÓVAL
Pazar kilátáshoz elsőrangú kilátó (képgalériával)
Hamarosan te is körbenézhetsz a Jenga-toronyból!

 

Cikkajánló