Jön Európa legnagyobb csobbanása

Ugorj te is egy nagyot a folyók európai ünnepén: országszerte több helyszínen szerveznek programokat a vizes élőhelyek védelmében július 12-én.

Szerző:
WWF
Fotó:
Shutterstock
2015. július 2.

Ugorj te is egy nagyot a folyók európai ünnepén: országszerte több helyszínen szerveznek programokat a vizes élőhelyek védelmében július 12-én.

A Duna Napig, azaz június 29-ig lehetett jelentkezni a WWF Magyarország országos kihívására, melyben arra kérték a településeket, hogy csatlakozzanak a folyók európai ünnepéhez, a Nagy Ugráshoz. Összesen kilenc megye 14 települése jelezte, hogy ebből az alkalomból saját programot szervez - ez azt jelenti, hogy a régiós országok közül mi ünnepelünk a legtöbb helyszínen.

 

Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója elmondta: „Az országos Nagy Ugrással arra szeretnénk ráirányítani a figyelmet, hogy a természetes élővizekkel való kiegyensúlyozott együttélés egykor meghatározó volt Magyarországon, és ma is lenne lehetőség a természetes folyóvizek és tavak helyreállítására. Természeti értékeink folytonos megújulását segítenünk kell ahhoz, hogy elérhetőek legyenek a felnövő generációk számára is. A csatlakozók nagy száma is megmutatja, hogy a magyar lakosság számára fontos, hogy élővizeink jó állapotba kerüljenek.”

 

 

A nógrádi Patak, a tolnai Madocsa, a Balaton parti Zánka, a Vas megyei Hegyhátszentjakab, a Somogy megyei Lulla és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajóörös önmagukban képviselik megyéiket, míg Jász-Nagykun-Szolnokot Tiszafüred és Törökszentmiklós, Győr-Moson-Sopront Kisbajcs, Győrszemere és Rábapatona, Pest megyét pedig Sződliget, Szentedre és a WWF központi eseményének otthont adó Dunabogdány képviseli.

 

A legnagyobb folyóink, a Duna és a Tisza mellett ünnepi örömhullámokban részesül majd a Rába és a Sajó is, de a kis településeinken átfolyó patakok, a közeli tavak és holtágak sem maradnak ki a Nagy Ugrásból. Rábapatonán élőlánccal kötik majd össze a két partot, Patakon a résztvevők átszökkennek majd a Derék patak felett, de még a Nagy Ugrás legkisebb ünnepelt élővizét, a Jaba-patakot is kreatívan ünneplik majd a helyiek. Itt a Ságvárról induló, Löszölő/Tökölő/Megalöszölő túra résztvevőivel kiegészülve végigkísérik a patakot a forrásától, majd a Nagy Ugrás idején jókívánságokkal és nótaszóval ünneplik az életet adó vizet.

 

A WWF saját csobbanását a dunabogdányi szabadstrandon tartja majd. Délelőtt biciklitúrán vehetsz részt, amely Budapestről indul. A célállomás természetesen Dunabogdány, ahol egy órától ott lesz a WWF Élő Duna Turnéja is. Emellett fotókiállítással, Végvári Tamás túrakajakos Bioszféra Rezervátumban tett túrájának élménybeszámolójával, strandröplabda bajnoksággal, ugrálóvárral és egy igazi olimpiai mászófallal várják mindazokat, akik részesei akarnak lenni Európa legnagyobb csobbanásának.

 

Még több programajánlót találsz ide kattintva!

Cikkajánló