Kanalasgém - sekély vizek halásza

Hazánk madárvilágának egyik legfenségesebb megjelenésű képviselője a karakterisztikus csőrformájáról könnyen felismerhető, jellemzően tavak, nagyobb mocsarak és árterek nádasaiban telepesen fészkelő, esetenként ligeterdőkben is költő kanalasgém.

Szerző:
Nagy Loránd István
Fotó:
Shutterstock
2015. augusztus 16.

Hazánk madárvilágának egyik legfenségesebb megjelenésű képviselője a karakterisztikus csőrformájáról könnyen felismerhető, jellemzően tavak, nagyobb mocsarak és árterek nádasaiban telepesen fészkelő, esetenként ligeterdőkben is költő kanalasgém.

Az íbiszfélék (Threskiornithidae) családjába tartozó kanalasgém (Platalea leucorodia) legjelentősebb telepei az Alföldön - a Hortobágyon, a Kiskunságban, valamint a dél-alföldi tavakon - találhatók, de kisebb számban a Fertő tó, a Hanság a Velencei-tó és a Kis-Balaton nádasaiban is költ. Hazai, évek óta gyarapodást mutató állománya 1000-1300 párra becsülhető. Augusztusban kezdődő, októberig tartó őszi vonulásának csúcsidőszaka szeptemberre esik. Lecsapolás alatt álló alföldi halastavakon az első fagyokig kitarthatnak kisebb csapatai, enyhe időjárás esetén pedig át is telelhet egy-egy példánya.

 A fehér gólyánál jóval kisebb termetű, 80-93 cm hosszú, 120-135 cm szárnyfesztávolságú madár kifejlett egyedeinek tollazata a halványsárga mellszalag kivételével teljesen fehér. Kanál formájú, fekete csőrük végét sárga folt díszíti, fejükön pedig bozontos tarkótollakat viselnek. A kezdetben rózsaszínes csőrű és lábú fiatalok külső kézevezőinek csúcsa fekete.

Különös látványt nyújtanak a csoportosan táplálkozó kanalasgémek, amelyek olykor futólépésben, vonalban vagy ék alakzatban haladva „terelgetik” össze zsákmányállataikat. Csőrüket a víz színe alá merítve, fejükkel jobbra-balra kaszálva gázolnak előre a sekély vízben kisebb halak, békák és vízi rovarok után kutatva. Nyújtott nyakkal, viszonylag gyors szárnycsapásokkal repülnek.

 


A közepes méretű, márciusban épített fészekbe lerakott 3-4 (ritkábban akár 7) tojáson mindkét nem kotlik. A huszonegy nap elteltével kikelő fiókák 49-56 naposan válnak röpképessé. Őrzésükben és táplálásukban a tojó és a hím egyaránt részt vesz. Az ivarérettséget 3-4 éves korukban érik el a fiatalok.
 

 

Kiemelt oltalom

A kanalasgém (Platalea leucorodia) a fokozottan védett fajok közé tartozik Magyarországon. Természetvédelmi értéke 500 000 Ft egyedenként. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján szintén szerepel e pompás madár - besorolása LC (Least Concern), azaz „legkevésbé aggasztó helyzetű”.

 

 

A cikk megjelent a Turista Magazin 2015. márciusi számában.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Jégmadár, a halászmester

Gyöngybagoly, az éjjeli őrszem

A túzok birodalmában

Madarat gyűrűjéről - Szárnyra kelt titkok
 

Cikkajánló