Káprázatos felvétel a porfelhős Orionról

Az egyik leggyakrabban fotózott ködösség, mégis ritka az igazán jó felvétel róla. A hónap asztrofotójának választott kép viszont világszinten is egyedülálló lett; hogy miért, az cikkünkből kiderül.

Szerző:
Turista Magazin
Magyar Asztrofotósok Egyesülete
Fotó:
Balási Álmos
Forrás:
Magyar Asztrofotósok Egyesülete
2023. április 20.

Az egyik leggyakrabban fotózott ködösség, mégis ritka az igazán jó felvétel róla. A hónap asztrofotójának választott kép viszont világszinten is egyedülálló lett; hogy miért, az cikkünkből kiderül.

Újabb hónap telt el, és a Magyar Asztrofotósok Egyesülete ismét kiválasztotta a hónap legszebb asztrofotóját, amelyen ezúttal egy olyan objektumot és annak környezetét csodálhatjuk meg, ami bár nagyon ismert, mégis ritka a kiemelkedő kép róla. Balási Álmos fotója azonban elképesztően gyönyörű lett, így megérdemelten kapta meg a márciusi Hónap képe címet az egyesület zsűrijétől.

De miért olyan különleges ez a felvétel?

Az Orion-köd nagyon sokszor fotózott égitest, mégis nehéz igazán szépen megörökíteni, mert egyszerre vannak nagyon fényes és nagyon halvány részletei, és ezt kellene megmutatni egy felvételen. A ködösség ráadásul egy igen nagy égterületen terül szét, és izgalmas részletekben gazdag kozmikus felhők veszik körbe. Ilyen részlet az NGC 1999 is, az Orion-ködtől délre eső felhőkben megbúvó apró reflexiós ködösség, és körülötte a naptípusú, de még születőfélben lévő protocsillagok, a Herbig-Haro 1 és 2. Mindezt pedig egy képen megmutatni, valóban nagy bravúr.

A Nagy Orion-köd

Az Orion csillagkép ékessége a Nagy Orion-köd, a Naprendszerünkhöz legközelebb eső olyan aktív csillagkeletkezési régió, melyben nagy tömegű csillagok jönnek létre. 1500 fényéves relatív közelsége lehetővé teszi, hogy kisebb távcsövekkel is rendkívül látványos, és részletes fotók készíthetőek róla.

Hogyan készült?

Az Orion-köd és a kicsit távolabb eső, de még a molekulafelhőhöz tartozó NGC 1999 régiója nem fér bele a távcsövek látómezejébe, ezért Balási Álmos úgynevezett kétpaneles mozaiktechnológiával fedte le a területet. Mindkét panelt mélyen kiexponálta, hogy látszódjanak a halvány, de formákban gazdag gázból és porból álló fátylak, filamentek. Az így kapott kompozíció pedig nemzetközi porondon is a párját ritkítja.

Cikkajánló