Kedves animációs film segíti a veszélyeztetett madárfaj védelmét

A világszinten veszélyeztetett északi lúdfaj, a vonuláskor nálunk is előforduló kis lilik kritikus helyzetben van, a kipusztulás által közvetlenül veszélyeztetett. A faj védelme épp ezért kulcsfontosságú. Minderről most egy rövid rajzfilm is készült.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
2022. augusztus 24.

A világszinten veszélyeztetett északi lúdfaj, a vonuláskor nálunk is előforduló kis lilik kritikus helyzetben van, a kipusztulás által közvetlenül veszélyeztetett. A faj védelme épp ezért kulcsfontosságú. Minderről most egy rövid rajzfilm is készült.

A kis lilik (Anser erythropus) valaha az egész szubarktikus Eurázsiában elterjedt volt, de mára csak elszigetelt állományok maradtak fenn. A világállomány, melynek becsült nagysága 22 000–27 000, genetikailag is két állományra, a szibériai Tajmir-félszigettől keletre és nyugatra fészkelő populációkra különül.

A nyugati állományoktól is jelentősen elkülönül a skandináviai populáció, amely kevesebb mint száz egyedet számlál, pedig a 20. század elején még tízezres populáció élt itt.

A skandináv állomány már most olyan kicsi, hogy a kipusztulás szélén áll

– olvashatjuk a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság oldalán. Észak-Európában épp ezért jelentős erőfeszítéseket tesznek a költőállomány védelme érdekében, ez az animációs film is egy LIFE projekt keretében készült, amelyben a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság is részt vesz.

A kis lilikek száma mindenhol csökken, ebben az élőhelyvesztés mellett az illegális vadászat is jelentős szerepet játszik, annak ellenére, hogy a faj – Kína és Azerbajdzsán kivételével – mindenhol védett.

Az is probléma, hogy a kis liliket gyakran összekeverik a sokkal gyakoribb nagy lilikkel.

Bár ha jól megnézi az ember, látszanak a különbségek. A kis lilik kisebb, homlokán magasabbra fut a fehér folt, szemei körül pedig jól látható sárga gyűrű van.

A kis lilik az őszi és tavaszi vonulás idején rendszeres, de kisszámú vendég nálunk.

A skandináviai kis lilik-populáció több mint fele az őszi vonuláskor, általában szeptember közepén a balti államokon keresztül érkezik Magyarországra, majd novemberben vonul tovább délre az Észak-Görögországban és Északnyugat-Törökországban levő telelőhelyekre, de enyhébb teleken át is telelhetnek. Tavasszal márciusban érkeznek és áprilisig maradnak nálunk, leginkább a Hortobágyon látni őket, de jelenlétüket megfigyelték már Biharugrán, a kardoskúti Fehér-tónál és a Fertőnél is.

A kis lilik fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 millió forint.

Cikkajánló