Jelentős természetvédelmi károkat okozott a hortobágyi tűz

Hétfőn közel 200 hektárnyi nádas égett le a Hortobágyon. A lángok fokozottan védett területet perzseltek fel.

Fotó:
Katona József / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
www.hnp.hu
2022. május 27.

Hétfőn közel 200 hektárnyi nádas égett le a Hortobágyon. A lángok fokozottan védett területet perzseltek fel.

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, hétfőn dél körül lángok csaptak fel a Zám-puszta fokozottan védett részén, a Halas-fenéken. A Faluvéghalma major közelében keletkezett tűzhöz Hajdúnánásról, Balmazújvárosból, Tiszaújvárosból, Tiszafüredről, Karcagról és Mezőkövesdről is érkeztek tűzoltók, de a tűz továbbterjedését kora estére sikerült csak megakadályozni. Vízsugarat és ellentűz gyújtást is bevetettek, hogy megvédjék a területet a nagyobb pusztítástól, de sajnos így is közel 200 hektárnyi nádast érintett a pusztítás.

A lángba borult terület csaknem teljes egészét nádas és gyékényes növényzet fedte, ahol a jelenlegi aszályos időszakban nincs vízborítás.

A Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai szerint a tűz jelentős természetvédelmi kárt okozott, de az élővilág pusztulásának mértékét nem lehet pontosan megállapítani. A legnagyobb pusztítást a tojásos és fiókás fészekaljak, az éppen költésben lévő nádi énekesmadarak szenvedték el, de az emlősök – őzek, rókák, vaddisznók – fiatal egyedei is elpusztulhattak. Valószínűleg jelentős a kár a gerinctelen állatcsoportokban is.

Az átvonuló tűz után a növényzet alja tovább izzik, ezért a nádas újragyulladhat. Ez már május 24-én és 25-én is megtörtént, de az újragyulladás veszélye akár még hetekig is fennállhat az első jelentősebb csapadék megérkezéséig.

Cikkajánló