Kert a köbön – izgalmas estek a vácrátóti botanikus kertben

Az ország legjelentősebb ökológiával foglalkozó intézeteit tömörítő Ökológiai Kutatóközpont egyedülálló projektje idén nyáron izgalmas estekkel várja a látogatókat Vácrátóton, a Nemzeti Botanikus Kertben.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Tóth Judit (Kiemelt kép)
Forrás:
Ökológiai Kutatóközpont
2021. június 30.

Az ország legjelentősebb ökológiával foglalkozó intézeteit tömörítő Ökológiai Kutatóközpont egyedülálló projektje idén nyáron izgalmas estekkel várja a látogatókat Vácrátóton, a Nemzeti Botanikus Kertben.

A nyári programsorozat igyekszik egymás mellé állítani a kultúrát, az ökológiát és a botanikát, és fő célja, hogy olyan témákat boncolgasson közérthetően és nyári könnyedséggel, amelyek fontosak az ökológiai szemléletformálás szempontjából.

Az első esti programot július 2-án 19 órakor rendezik meg, Darwin dallamai címmel, a meghívottak a zene és az evolúció összefüggéseit boncolgatják. Mit mond az evolúcióbiológia az ember zeneszeretetének eredetéről? Miért jobb az emberek beszédképessége, mint a zenei? Miért énekelnek minden kultúrában a kisgyerekeknek? És a legfontosabb: miért olyan jó zenét hallgatni? Ezekre a kérdésekre is választ kapnak az érdeklődők, a beszélgetés után pedig a közönség – egy pohár hűs bor kíséretében – meghallgathatja a Budapesti Vonósok Kamarazenekar nyáresti vonósnégyes koncertjét.

A következő esten, július 10-én a fenntarthatóságról beszélgetnek a résztvevők. A tudósok felteszik a kérdést, hogy ha már most ilyen forró a helyzet, akkor milyen lesz hazánk klímája 10-20 év múlva? Ha a kegyetlen aszályok és felhőszakadások váltakoznak, akkor milyen legyen az ország vízpolitikája? Élvezhető marad-e a például a Balaton vidéke a jövőben?

A harmadik est középpontjában az állatvilág és az emberiség történelmének nagy vándorlásai állnak. A sáskajárástól kezdve a levéltetvek vonulásán át szó esik olyan lepkefajokról, amelyek hat nemzedéken át vonulnak a céljukhoz, vagy amelyek Észak-Amerikából egészen Mexikóig, a Szaharától a Lappföldig vándorolnak és halakról, amelyek a tengerekben élnek, de a patakokban ívnak. A beszélgetéseket minden alkalommal komolyzenei koncert követi, és a résztvevők egy kellemes esti sétát is tehetnek a gyönyörű botanikus kertben.

A Kert a köbön programsorozatról további információkat ide kattintva tudhattok meg.

Cikkajánló