Készüljünk fel az egyre melegebb telekre

Megdőlt az országos melegrekord. Vajon ez a melegedési tendencia maradni fog? Lássuk, mire számíthatunk.

Szerző:
MTI/TM
Fotó:
Shutterstock
2015. november 10.

Megdőlt az országos melegrekord. Vajon ez a melegedési tendencia maradni fog? Lássuk, mire számíthatunk.

November 9-én megint megdőlt a napi legmagasabb hőmérséklet eddigi rekordja Magyarországon. Egészen mostanáig ugyanis a 2013-ban Sellyén mért 23,1 fok volt a melegrekord, ehhez képest ezen a napon a Baranya megyei Sátorhelyen 23,8 fokot rögzített az automata. Ezzel egy időben a brit meteorológiai szolgálat is kiadott egy figyelemre méltó közleményt, amelyben megállapította, hogy egy Celsius-foknál nagyobb lehet a Föld hőmérsékletének növekedése idén az iparosodás előtti állapotokhoz képest. S ezzel a Föld klímaváltozása túljutott a veszélyes felmelegedés kapujának tekintett 2 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedéshez vezető út felén.

 


Mivel az ipari forradalom kezdete és a fosszilis tüzelőanyagok elterjedésének ideje, vagyis az 1750-es évek, pontos hőmérsékletei értékeiről nincs tudományos egyetértés, a brit meteorológiai szolgálat kutatói az 1850 és 1900 közötti időszakban feljegyzett értékeket használták, hogy elemzésük pontosabb legyen. A 2015-ben bekövetkező, egy Celsius-fokot is meghaladó hőmérséklet-növekedést pedig a szén-dioxid-kibocsátás és az El NiĂąo légköri jelenség együttes hatásának tulajdonítják.

A mérések kezdete óta 2014 volt a legforróbb év, ám valószínű, hogy 2015 ezen is túltesz, és 2016 ismét igen melegnek ígérkezik. A klímakutató szakemberek szerint ez nem jelenti azt, hogy ettől kezdve minden év legalább egy fokkal melegebb lesz, mint az iparosodás előtti átlaghőmérséklet, mert a természetes ingadozás továbbra is szerepet játszik.

Az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének (WMO) jelentése az idei hőmérséklet alakulásáról novemberben várható, ez a brit adatok mellett a NASA és az Amerikai Óceán- és Éghajlatkutató Központ (NOAA) adatain alapul majd.

Ha még többet szeretnél megtudni arról, mi vár a bolygónkra a jövőben, katt ide.
 

Cikkajánló