Két év alatt 150 ezer látogató a gyulai kastélyban

A gyulai Almásy-kastély alig két éve nyitotta meg kapuit, és a héten már a százötvenezredik látogatóját köszönthette.

Szerző:
MTI
TM
Fotó:
Incze László
Fortepan
facebook/GyulaiAlmasykastely
2018. január 19.

A gyulai Almásy-kastély alig két éve nyitotta meg kapuit, és a héten már a százötvenezredik látogatóját köszönthette.

 

A szerencsés 150 ezredik látogató egy Füzesgyarmaton pihenő család volt. A Budapesten élő párt és kisfiukat Dombi Ildikó ügyvezető igazgató gyulai kolbászt, pálinkát és lekvárt is tartalmazó ajándékcsomaggal köszöntötte.


A gyulai kastély hivatalos neve tulajdonképpen Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély, ugyanis e három arisztokrata család lakta azt az évszázadok során. A kastély utolsó lakói 1898-tól 1940-ig gróf Almásy Dénes és felesége gróf Károlyi Gabriella voltak, akik nyolc gyermekükkel éltek itt. A II. világháború után a gyulai kastélyt államosították, az épületben szakmunkásképző, ápolónőképző, majd csecsemőotthon kapott helyet, a kastélyparkban pedig a 60-as években termálfürdőt alakítottak ki. Az épületet a 90-es évekre kiürítették, majd két évtizedig üresen állt, mígnem 2014-ben megindulhatott a felújítás.

 

A kastély korábbi lakói és a népes rokonság


A látogatóközpont nemzetközi szinten is kiemelkedő színvonalat képvisel, a kastély állandó kiállításán a látogatók nemcsak a kastély birtokosainak életébe, de az őket kiszolgáló személyzet mindennapjaiba is beleshetnek. Az interaktív kiállításon láthatjuk többek között azt, hogy hol és milyen körülmények között laktak a komornák, hogyan melegítették elő a ház úrnőjének ágyát, de megszagolhatjuk a kor jellemző parfümjeit is.

 

Hogy miért voltak ilyen rövidek az ágyak, arra is választ kapunk a tárlatvezetésen


A felújított műemlék épület márciusban ünnepli második születésnapját, a közelgő Valentin-napra pedig felnőtteknek szóló tematikus tárlatvezetésekkel, valamint szerelemjóslással készülnek. Újabb nagyszabású fejlesztések is várhatóak, 2019. őszére a kastély mostanáig nem használt mellékszárnyában egy báltermet alakítanak majd ki.

 

A kastély történetéről és izgalmas, interaktív kiállításáról egy korábbi cikkünkben írtunk.

 

A kastély kiállításairól itt lehet tájékozódni.

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Inasszobától a grófi szalonig

Egy ismeretlen kastély karnyújtásnyira a fővárostól

Ybl Miklós egyik legszebb munkája-Szabadkígyós

Bringával fedeztük fel Békés megye kastélyait

Cikkajánló