Két keréken a tokaji borvidéken: fedezd fel a Kopasz-hegy környékét!

A Tokaji-hegy lábánál fekvő települések – Tokaj, Tarcal és Bodrogkeresztúr – kerékpáros elérése ismét biztonságosabbá vált.

Szerző:
Festival Full Service Hungary Kft.
2023. június 23.

A Tokaji-hegy lábánál fekvő települések – Tokaj, Tarcal és Bodrogkeresztúr – kerékpáros elérése ismét biztonságosabbá vált.

Az „Aktív turisztikai hálózatok fejlesztése Tokaj-Hegyalján – Tokaj kör kerékpáros útvonal megvalósításának I. üteme” című projekt keretében új kerékpáros útszakaszok készültek el a térségben.

A projekt jövőbeli célja, hogy a tokaji Kopasz-hegy kerékpárral is biztonságosan körbejárható legyen Tokaj, Bodrogkeresztúr, Tarcal és Rakamaz települések érintésével.

A kerékpárút-hálózat jelenlegi készültségi fokán Tokaj-Tarcal-Bodrogkeresztúr települések kerékpáros elérése válik lehetővé.

A mintegy 19 kilométer hosszúra tervezett Tokaj-kör a mostani fejlesztésekkel 6,7 kilométeres új szakasszal bővült, így már közel 13 kilométeren tekerhetünk biztonságosan a Kopasz-hegy körül. Az útszakaszon két új kerékpáros pihenőhely is kiépült, melyből az egyik a Tisza-parti kisvárosban, Rakamazon, a másik pedig Bodrogkeresztúron, a Lebuj Fogadó mellett található. A rakamazi pihenőhely a Teknősház közvetlen közelében épült ki, így akár innen is lehet indítani a túrát.

A kerékpárutak izgalmas kikapcsolódási lehetőséget kínálnak a természetbarátok és a sportkedvelők számára egyaránt. Az idelátogatók nemcsak Tokaj-Hegyalja különleges tájait fedezhetik fel, hanem megkóstolhatják a vidék egyedülálló borait, és megismerkedhetnek a helyi kultúrával is. A kerékpáros felfedezésre kiválóak a tavaszi és a nyári hónapok, amikor a táj a legszebb arcát mutatja. Ne is várj tovább, indulj útnak már ezen a hétvégén!

Nézzük, milyen újdonságok várnak!

Rakamaz és Bodrogkeresztúr új kerékpáros pihenőin kerékpártámaszok és a gyermek kerékpárok méretéhez igazodó kerékpártárolók is készültek. Tokaj belterületén is elkészült a korszerű, széles kerékpárút, valamint Tarcal és Bodrogkeresztúr között is megvalósul a kerékpáros összeköttetés. A kirándulók számára a tájékozódást információs táblarendszer is segíti.

A tokaji szakasz a Fesztiválkatlantól a Tisza-hídig az új, modern, 3-4,5 méter széles új kerékpárúton vezet, amely a Bodrog vonalát követve a Kenubázis mellett is elhalad. A Kenubázis közelsége remek lehetőséget kínál arra is, hogy az idelátogató egyaránt kipróbálja a szárazföldi és a vízi sportokat is, ezzel még tartalmassabbá téve a kirándulást. A város központjától Tarcal irányába a régi kerékpárúton folytatódik az út.

Tarcalra érkezve a 38-as számú főúttal párhuzamos mellékutcán érdemes folytatni az utat. A község belterületén az Áldó Krisztus-szobor parkolójának környezetében egy napelemes energiaforrású elektromos kerékpár töltőállomás is kialakításra került.

Ha már ezen az állomáson járunk, ne hagyjuk ki a Kopasz-hegy, a tarcali bányató és az Áldó Krisztus szobor felkeresését.

A következő szakasz Tarcaltól Bodrogkeresztúr felé vezet a 3616. jelű úton 3,5 méter szélességben a Lebuj Fogadó melletti kerékpáros pihenőhelyig.

Cikkajánló